Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-11-20 19:19

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 46 erbjöd bland annat luftvärnsrobotar till Visbykorvetterna, HMS Artemis överlämnat till Marinen och lanseringen av FSN Perspektiv.

Annons

SES Group etablerar verksamhet i Östersund

SES Group etablerar verksamhet i Östersund genom sitt dotterbolag SES Integration. Företaget kommer att leverera förbandsnära underhåll och produktionskapacitet av försvarsmateriel. SES norska dotterbolag tecknade i våras ett avtal med BAE Systems för produktion av två nya varianter av stridsfordon 90 till svenska Försvarsmakten.
Läs mer!

Försvarssektorn Nyheter lanserar ”FSN Perspektiv”

FSN lanserar ett format för debattartiklar, krönikor och inblick på egen webbsida och i sociala medier. Innehållet kommer att bestå av ämnen som berör försvarssektorns företag, myndigheter och övriga organisationer. Avsikten är att FSN Perspektiv ska synliggöra utmaningar och lösningar mellan försvarssektorns aktörer. Företrädare för myndigheter, politiken, föreningar och företag ska på ett ordnat sätt kunna konkretisera sina åsikter och insikter i ett förutsägbart format. 
Läs mer!

FSN Perspektiv: "Sänk arbetsgivaravgiften för företag som bidrar till försvarsförmågan"

– Försvaret av Sverige kräver inte bara vapensystem, utan människor med förmåga och vilja. Sådana finns, men förutsättningarna att öva kan bli bättre. Skillnaden mellan civil och militär lön gör att många helt enkelt inte har råd. Förbundet Reservofficerarna vill därför se löneutfyllnad från civil arbetsgivare – och sänkt arbetsgivaravgift för företag som hjälper Försvarsmakten att få tillgång till personal, skriver Jenny Harlin, kanslichef vid Förbundet Reservofficerarna
Läs mer!

FMV överlämnat HMS Artemis till Marinen

I dag har FMV överlämnat det nya signalspaningsfartyget, HMS Artemis, till Försvarsmakten. Fartyget ersätter HMS Orion och kommer att fungera som en ny och förbättrad signalspaningsresurs till sjöss.
Läs mer!

Annons

EU:s försvarsministrar möttes i Bryssel

EU:s försvarsministrar möttes i Bryssel den 14 november. Enligt från Försvarsdepartementet var huvudämnet för diskussionerna medlemsländernas och unionens militära stöd till Ukraina. Ministrarna hade även ett informellt möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och diskuterade resiliens i kritisk infrastruktur samt EU:s och Natos förmåga att reagera på dessa nya hot, mot bakgrund av händelserna i Östersjöområdet.
Läs mer!

Europas försvarsministrar: ESG begränsar försvarsindustrins tillväxt

I ett gemensamt uttalande skriver ministrarna att säkerhet är en grundförutsättning för en hållbar framtid och faktumet att ESG-krav ofta hindrar försvarsföretag har långtgående konsekvenser.
Läs mer!

Exensor värvar ny brittisk vd

Lundabaserade företaget Bertin Exensor har utnämnt Will Tucker till ny vd för deras brittiska verksamhet, där han tar över efter Phil Ashworth. Tucker har varit anställd hos Exensor sedan 2017 och avslutade sin befattning som produktionschef förra veckan.
Läs mer!

Visbykorvetterna får luftvärnsrobotar

FMV har tecknat kontrakt med MBDA om att utrusta Marinens Visbykorvetter med luftvärnsrobotar. Avtalet är med den brittiska grenen av försvarskonglomeratet, som ska förse fartygen med luftvärnsystemet Sea Ceptor, som nyttjar en robot kallad CAMM, Common Anti-air Modular Missiles.
Läs mer!

Annons

Saab mottar miljardorder

Saab har mottagit en beställning för olika försvarssystem och materiel. Ordervärdet uppgår till cirka 4,3 miljarder kronor, och leveranserna förväntas ske mellan 2025 och 2027. Beställning kommer från en regering i ett icke namngivet land i västvärlden. Saab skriver att de inte kommer ge någon ytterligare information om beställningen eller kunden.
Läs mer!

Dela: