Visbykorvetterna får luftvärnsrobotar

Publicerad: 2023-11-16 22:37

FMV har tecknat kontrakt med MBDA om att utrusta Marinens Visbykorvetterna med luftvärnsrobotar. Avtalet är med den brittiska grenen av försvarskonglomeratet, som ska förse fartygen med luftvärnsystemet Sea Ceptor, som nyttjar en robot kallad CAMM, Common Anti-air Modular Missiles, skriver myndigheten och MBDA i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt myndigheten är Sea Ceptor ett av världens främsta korträckviddiga luftvärnsrobotsystem för fartyg. Roboten har en räckvidd om 25 kilometer och systemet kan verka oavsett väderlek.

– FMV:s fokus är, och har varit, att se till så att Försvarsmakten får den här förmågan så snart som möjligt. Vi har arbetat intensivt och fokuserat tillsammans med leverantören MBDA, Saab Kockums och Försvarsmakten för att få allt på plats, säger Per Sundström, projektledare för halvtidsmodifiering av korvett typ Visby på FMV:s verksamhetsområde marin i myndighetens pressmeddelande.

Systemet kommer att installeras i samarbete mellan FMV och Saab Kockums. Arbetet, inklusive installationen, ska påbörjas i slutet av 2025. Det första fartyget förväntas levereras till Marinen drygt ett år senare, enligt FMV.

FMV och Saab Kockums har tillsammans genomfört en produktdefinitionsfas för halvtidsmodifieringen av Visbykorvetterna. Detta resulterade i valet av MBDA:s Sea Ceptor.

Bolagen är bekanta med varandra sedan tidigare. Saab och MBDA:s tyska gren har tillsammans tagit fram kryssningsroboten Taurus KEPD 350. Svenska JAS 39 Gripen har sedan 2016 nyttjat luftmålsroboten Meteor, i Sverige kallad Robot 101, som utvecklats genom ett multinationellt samarbete lett av MBDA UK. Förra året genomförde Saab och MBDA en lyckad Meteorskjutning med Gripen E.

CAMM kommer att förse Sverige och marinen med en utmärkt luftförsvarsförmåga och kommer därigenom att ge landet ett nytt, starkt bidrag till NATO tillsammans med andra allierade Sea Ceptor-användare som bland annat Storbritanniens Royal Navy. MBDA är stolt över att fortsätta bygga på vår långa historia av partnerskap med Sverige och svensk industri, däribland Saab, säger Eric Beranger, vd på MBDA i bolagets pressmeddelande.

Dela: