Två nya varianter av stridsfordon 90 till Försvarsmakten

Publicerad: 2023-04-24 15:11

BAE Systems har tecknat ett avtal med norska Ritek AS för produktion av två nya varianter av stridsfordon 90 till Försvarsmakten. Arbetet ska ske i samarbete med BAE Hägglunds enligt ett pressmeddelande publicerat den 20 april.

Annons

De nya varianterna som ska levereras till Försvarsmakten är en driftstödspansarbandvagn och en pionjärpansarbandvagn där den förstnämnda kommer tillhandahålla kritiskt stöd och reparationer för andra fordon i frontlinjen. Pionjärpansarbandvagnen kommer kommer bland annat användas för minröjning. De två nya varianterna kommer att ingå i den svenska arméns mekaniserade förband med leveranser planerade mellan 2023 och 2027.

Ritek var partner med BAE Hägglunds i det norska CV90-programmet och har även gjort REMO/modernisering på nästan 150 norska stridfordon 90 och levererade nyligen 20 stycken nya vagnar till det norska försvaret.

Riteks VD, Marius Reppe, säger att ordern bland annat möjliggör att företaget nu kan investera i en ny produktionshall.

- Vi är stolta att producera dessa nya varianter av stridsfordon 90 till svenska armén, säger Tommy Gustafsson-Rask, Managing Director på BAE Hägglunds.

Dela: