EU:s försvarsministrar möttes i Bryssel

Publicerad: 2023-11-16 11:45

EU:s försvarsministrar möttes i Bryssel i förrgår den 14 november. Enligt ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet var huvudämnet för diskussionerna medlemsländernas och unionens militära stöd till Ukraina. Under dagen diskuterades även ESG-kraven på försvarsindustrin.

Annons

Sverige representerades av försvarsminister Pål Jonson, som betonade behovet av långsiktiga och konkreta insatser för att uppfylla EU:s mål.

– Långsiktiga och konkreta insatser är centralt när det gäller EU:s militära stöd till Ukraina. Sverige arbetar intensivt för att bidra till EU:s ambitiösa mål och vi har nyligen satt igång gemensam upphandling av artilleriammunition värd ca 50 miljoner euro tillsammans med Norge och Danmark. Det är viktigt att fortsätta stärka europeisk försvarsindustris kapacitet, säger försvarsminister Pål Jonson i Försvarsdepartementets pressmeddelande. 

I oktober ingick Sverige, Danmark, Finland och Norge en överenskommelse om gemensam upphandling av ammunition för att stödja Ukraina. Sverige, Danmark och Norge placerade en första gemensam order på artilleriammunition värd 604 miljoner kronor, varav det första avropet omfattade ett värde om 300 miljoner, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare skrivit om.

EU:s försvarsministrar hade även en informell så kallad 'working breakfast' med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och diskuterade resiliens i kritisk infrastruktur samt EU:s och Natos förmåga att reagera på dessa nya hot, mot bakgrund av händelserna i Östersjöområdet.

Därutöver hölls även ett möte inom ramen för Europeiska försvarsbyråns (EDA) styrelse. Under mötet antog ministrarna ett gemensamt uttalande om stärka försvarsindustrins tillgång till kapital, vilket du kan läsa mer om här.

Dela: