Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-09-18 12:55

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 38 erbjöd bland annat kontrakt med Bofors på 48 Archerpjäser, utnämnd generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar och en överblick av de senaste partnerskapen som försvarssektorns aktörer slutit med universitet och högskolor.

Annons

Ökad samverkan mellan försvarssektorn och svenska lärosäten

Efterfrågan på kvalificerad kompetens är hög inom försvarssektorn och flera samverkansinitiativ är tagna mellan företag, myndigheter och akademin. Försvarsssektorn Nyheter har sammanställt en överblick av de senaste partnerskapen som försvarssektorns aktörer slutit med universitet och högskolor.
Läs mer!

Diplomatisk kyla: Ungern höjer tonläget mot Sverige

– Du uppmanar våra ledamöter att ratificera er ansökan till Nato medan du anklagar de för att ha förstört demokratin i Ungern, skriver Ungerns utrikesminister, Peter Szijjártó, till sin svenske kollega Tobias Billström i ett brev i dag. Enligt uppgifter från Politico publicerades brevet på X (tidigare Twitter) under eftermiddagen. Szijjarto uppmanar till eftertanke och framhåller att Sveriges tidigare höjda tonläge kan komma att påverka det ungerska parlamentets beslut om att godkänna Sveriges Natoansökan.
Läs mer!

Första Archerpjäsen överlämnad till Storbritannien

Försvarets materielverk (FMV) har överlämnat den första av 14 pjäser av artillerisystemet Archer till Storbritannien. FMV tecknade kontrakt för försäljning av 14 pjäser till Storbritannien i mars. Efter avslutande arbete och provskjutning är den första pjäsen nu överlämnad till Storbritannien.
Läs mer!

Magnus Hjort ny GD för Myndigheten för psykologiskt försvar

Regeringen har idag utsett Magnus Hjort till generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar. Han kommer närmast från rollen som vikarierande generaldirektör i samma myndighet och övergången blir därför mycket sömlös, skriver ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin i ett inlägg på X (tidigare Twitter).
Läs mer!

Annons

FMV upphandlar 48 Archerpjäser

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Bofors på 48 Archerpjäser till Försvarsmakten. Archer 8x8:s skjutande system är integrerat på en HX2 8x8-lastbil från tyska Rheinmetall MAN Military Vehicles, RMMV. Värdet på kontraktet är fem miljarder kronor och den första leveransen till FMV sker under 2025.
Läs mer!

Hägglunds köper israeliskt skyddssystem till CV90

BAE Systems Hägglunds har ingått kontrakt med det israeliska försvarsföretaget Elbit Systems. Elbit kommer att leverera Iron Fist Active Protection System (APS) till en av Hägglunds europeiska, ej namngivna, CV 90-kunder. Kontraktet är värt 109 miljoner dollar och leveransen kommer ske över tre år, Elbit Systems.  
Läs mer!

Källor till Ekot: Regeringen vill utreda Gripen till Ukraina

Regeringen vill utreda förutsättningarna för att skicka JAS 39 Gripen till Ukraina, enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot. Utredningen ska bland annat titta på hur det påverkar Sveriges försvarsförmåga och hur snabbt planen kan ersättas samt hur utbildningen ska genomföras.
Läs mer!

FMV i mångmiljardavtal med Saab

Saab och Försvarets materielverk (FMV) har ingått ett avtal gällande ny funktionalitet och förändrade leveransplaner för Gripen E och Gripen C/D. Avtalet avser perioden 2023-2030 och beställningen har ett värde om cirka 5,8 miljarder kronor. Enligt Saabs pressmeddelande, så har Försvarsmakten, FMV och Saab överenskommit förändrade utvecklings- och leveransplaner som möjliggör fortsatt utveckling och operativ drift av Gripen C/D efter 2030 parallellt med införandet av Gripen E.
Läs mer!

Annons

"Den största upprustningen av totalförsvaret sedan 50-talet"

Försvarsminister Pål Jonson (M) har på en pressträff tillsammans med Sven-Olof Sällström (SD), Mikael Oscarsson (KD) och Anna Starbrink (L) presenterat budgetnyheter på försvarsområdet. Totalt blir 2024 års anslag 27 miljarder kronor högre än år 2023. Försvarsministern öppnar pressträffen med att meddela att regeringen anser att det största hotet mot Sverige är att Ukraina förlorar kriget mot Ryssland.
Läs mer!

Aimpoints rödpunktsikte till brittisk automatkarbin

Aimpoint har blivit utvald som leverantör av rödpunktsikten till Storbritanniens nya automatkarbin, av britterna kallad L403A1. Automatkarbinen levereras i ett system kallat The Alternative Individual Weapon system, AIW. Systemet består av tre delar; automatkarbinen (L403A1), ett utbildningspaket samt ett optiksystem (L900A1). Inom optiksystemet kommer Aimpoint att leverera sitt rödpunktsikte ACRO P-2.
Läs mer!


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Annons

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Dela: