FMV upphandlar 48 Archerpjäser

Publicerad: 2023-09-13 14:04

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Bofors på 48 Archerpjäser till Försvarsmakten. Archer 8x8:s skjutande system är integrerat på en HX2 8x8-lastbil från tyska Rheinmetall MAN Military Vehicles, RMMV. Värdet på kontraktet är fem miljarder kronor och den första leveransen till FMV sker under 2025, skriver FMV i ett pressmeddelande.

Annons

– Den här viktiga milstolpen gör Archer-systemet till grunden för den svenska Arméns nya divisionsartilleri, säger Lena Gillström, VD vid BAE Systems Bofors i bolagets pressmeddelande, och fortsätter:

– Det är också viktigt för BAE Systems Bofors fortsatta arbete i att gemensamt utveckla Archer-systemet tillsammans med den svenska kunden, och att befästa Archer som den mest avancerade hjulgående 155mm haubitsen i drift i dag

Enligt FMV är anskaffningen dels en ersättning för de pjäser som Sverige säljer till Storbritannien och skänker till Ukraina, dels en nyanskaffning för att stärka det svenska försvarets artilleriförmåga i enlighet med det försvarspolitiska beslutet 2020.

– Det här är mycket viktigt för att få igång produktion av nya artilleripjäser till Försvarsmakten. Det är ytterst angeläget att ersätta de pjäser vi levererar i samarbetet med Storbritannien för att stödja Ukraina och öka förmågan till artilleribekämpning enligt den försvarspolitiska inriktningen, säger Jonas Lotsne, chef armémateriel FMV.

Annons

*Artikeln uppdaterades klockan 15:06, för att inkludera en kommentar från Lena Gillström, VD vid BAE Bofors.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Annons

Dela: