FMV i mångmiljardavtal med Saab

Publicerad: 2023-09-12 09:56

Saab och Försvarets materielverk (FMV) har ingått ett avtal gällande ny funktionalitet och förändrade leveransplaner för Gripen E och Gripen C/D. Avtalet avser perioden 2023-2030 och beställningen har ett värde om cirka 5,8 miljarder kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

FMV och Saab har enats om att revidera sitt befintliga avtal om utveckling och produktion av Gripen E, genom att tillföra ny funktionalitet, som bland annat inkluderar förändringar i telekrigssystemet, kommunikationssystemet och spaningssystemet samt förändrade leveransplaner för såväl Gripen E som Gripen C/D, skriver bolaget. 

– Det här avtalet är ytterligare ett kvitto på det nära samarbetet mellan Saab, FMV och Försvarsmakten. Jag är mycket stolt över att vi bidrar till Försvarsmaktens operativa förmåga genom att vi nu ytterligare förstärker förmågan för Gripensystemet, som är ett stridsflygplan i världsklass, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Enligt pressmeddelandet, så har Försvarsmakten, FMV och Saab överenskommit förändrade utvecklings- och leveransplaner som möjliggör fortsatt utveckling och operativ drift av Gripen C/D efter 2030 parallellt med införandet av nästa generations stridsflyg, Gripen E. Detta i syfte att säkra Försvarsmaktens operativa stridsflygförmåga.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Dela: