Första Archerpjäsen överlämnad till Storbritannien

Publicerad: 2023-09-14 16:00

Försvarets materielverk har överlämnat den första av 14 pjäser av artillerisystemet Archer till Storbritannien. FMV tecknade kontrakt för försäljning av 14 pjäser till Storbritannien i mars. Efter avslutande arbete och provskjutning är den första pjäsen nu överlämnad till Storbritannien, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi är glada att kunna välkomna ytterligare ett användarland i Archerfamiljen. Det här är också viktigt eftersom det möjliggör Sveriges och Storbritanniens fortsatta stöd med artillerisystem till Ukraina, säger Jonas Lotsne, chef verksamhetsområde armé FMV i pressmeddelandet.

Arbetet inför överlämningen av den första pjäsen skett med en snäv tidsplan på sex månader. Försäljningen av Archer till Storbritannien är en del av ett strategiskt samarbetsavtal mellan Sverige och Storbritannien med fokus på fortsatt stöd till Ukraina och ett långsiktigt samarbete kring archersystemet, skriver myndigheten.

– Det har flutit på bra, trots att vi har haft relativt kort om tid på oss. Man kan ju tro att vi bara tagit pjäser ur förrådet och dammat av dem, men så är det inte. Överlämningen har föregåtts av mycket arbete, säger Patrik Almqvist, projektledare verksamhetsområde armé FMV i pressmeddelandet.

Den 4 september träffade försvarsminister Pål Jonson Storbritanniens försvarsminister med ansvar för militär upphandling, James Cartlidge, i ett bilateralt möte. Under mötet diskuterades strategiska materielsamarbeten på försvarsområdet, säkerhetsläget och försvarspolitik i stort, enligt ett inlägg från Försvarsdepartementet på X (tidigare twitter).

Annons

Överlämningen markerar den andra stora Archer-nyheten, på lika många dagar. I går meddelade FMV att de upphandlar 48 stycken Archer 8x8, där det skjutande systemet är integrerat på en HX2 8x8-lastbil från tyska Rheinmetall MAN Military Vehicles, RMMV. I en kommentar till Försvarssektorn Nyheter kommenterar Henrik Hedberg, kommunikationsdirektör vid BAE Bofors nyheterna:

”Det har varit en bra vecka för Archer med inte mindre än två viktiga milstolpar. Dels har vi FMV:s beställning av 48 nya Archer till svenska armén och därtill överlämningen av den första pjäsen till brittiska armén. Vi på BAE Systems Bofors är mycket stolta över att ha utvecklat ett artillerisystem i världsklass.”


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Annons

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Dela: