Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-10-16 19:56

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 41 erbjöd bland annat svensk-brittiskt samarbetsavtal, miljarduppgradering av försvarets stridsvagnar och gotländskt toppmöte för JEF-länderna.

Annons

Volvo Defense och Scania i omfattande ramavtal med Estland och Lettland

Volvo Defense, Scania och Veho har skrivit under ramavtal för logistikfordon och tilläggstjänster åt Estland och Lettland. Avtalets totala värde uppgår till 693 miljoner euro om 3 000 fordon och sträcker sig i sju år men kan förlängas ytterligare tre.
Läs mer!

AFF seminarium och bokrelease: ”En ny generations röster om försvaret av demokratin”

Allmänna Försvarsföreningen, AFF, har gett ut en bok vid namn En ny generations röster om försvaret av demokratin, som ett led i att Sverige firar 500 år av självständighet. Antalogin är skriven av tio skribenter som verkar inom försvarssektorn och utrikespolitiska tankesmedjor. Boken under ett seminarium där bland annat försvarsminister Pål Jonson (M) medverkade. 
Läs mer!

Miljarduppgradering av försvarets stridsvagnar

FMV har tecknat kontrakt med tyska KMW att uppgradera Försvarsmaktens stridsvagnar. 44 stridsvagnar kommer att renoveras och modifieras till en kostnad om 3,5 miljarder kronor och sedermera få en ny benämning: Stridsvagn 123A. Leveranser till Försvarsmakten kommer att ske med start 2026.
Läs mer!

Marinen har etablerat två nya bataljoner

Den 2 oktober höll Marinen ceremonier för etableringen av de två nya marina basbataljonerna vid Marinbasen i Karlskrona respektive Stockholms Amfibieregemente i Berga.
Läs mer!

Annons

Saab får beställning på siktes- och eldledningsförmåga till CV90

Saab har fått en order från BAE Systems Hägglunds på siktes- och eldledningsförmåga till de tjeckiska Stridsfordon 90 som beställdes tidigare i år. Ordervärdet är cirka 970 miljoner kronor och kontraktsperioden är 2023-2029.
Läs mer!

Försvarsministern i Bryssel för Natomöte

Försvarsminister Pål Jonson (M) har deltagit vid Natos försvarsministermöte i Bryssel. Fokus för mötet blev att följa upp de beslut som fattades vid Natos toppmöte i Vilnius. Jonson deltog också i möte inom ramen för Ukraine Defence Contact Group som sker i samband med Nato-mötet.
Läs mer!

FMV: Första steg tagna för att ersätta donerade CV90

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Hägglunds AB för att genomföra en förprojektering gällande ersättningsanskaffning av stridsfordon. Värdet på kontraktet är 36 miljoner kronor. Målbilden är att förprojekteringen ska vara avslutad i tid för att kunna lägga en seriebeställning av så kallade CV9035 MkIIIC tidigt 2024.
Läs mer!

Stöd till Ukraina: Nordiska länder upphandlar artilleriammunition

Sverige, Danmark, Finland och Norge har tecknat en överenskommelse om gemensam upphandling av ammunition för att möjliggöra fortsatt stöd till Ukraina. I samband med överenskommelsen lägger Sverige, Danmark och Norge en första gemensam order på artilleriammunition för ett totalt värde av 604 miljoner kronor. 
Läs mer!

Annons

Toppmöte för JEF på Gotland

I fredags stod statsminister Ulf Kristersson (M) värd för ett toppmöte med stats- och regeringschefer på Gotland. Mötet skedde inom ramen för det regionala försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force. Under mötet diskuterades Ukraina, samt hur länderna tillsammans kan fortsätta stärka sitt samarbete med Nato och utveckla förmågan att hantera hybridhot. 
Läs mer!

Nytt svensk-brittiskt bilateralt avtal

Vid sidan av JEF-mötet undertecknade statsminister Ulf Kristersson och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak ett strategiskt partnerskap mellan Storbritannien och Sverige. Partnerskapet berör områden som samarbeten inom kontraterrorism och försvarsmaterielexport, däribland Gripen E.
Läs mer!

Dela: