Försvarsministern i Bryssel för Natomöte

Publicerad: 2023-10-11 11:32

Den 11 – 12 oktober deltar försvarsminister Pål Jonson (M) i Natos försvarsministermöte i Bryssel. Fokus för mötet blir att följa upp de beslut som fattades vid Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli avseende stärkandet av Natos avskräckning och försvar. Pål Jonson deltar också i möte inom ramen för Ukraine Defence Contact Group som sker i samband med Nato-mötet, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

Vid försvarsministermötet, som leds av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, och där Sverige deltar i rollen som inbjudet land till Nato (s.k. invitee) kommer även pågående Natoinsatser att diskuteras. I anslutning till mötet äger även möte i Ukraine Defence Contact Group (UDCG, ofta kallat Ramsteinformatet) rum. Formatet används för att koordinera det militära stödet från ca ett 50-tal länder till Ukraina, skriver departementet.

Efter Natos försvarsministermöte hålls även ett försvarsministermöte inom Norra gruppen, ett försvarspolitiskt forum som omfattar de nordiska och baltiska länderna samt Nederländerna, Polen, Tyskland och Storbritannien. Pål Jonson kommer att leda mötet i Norra gruppen då Sverige är ordförandeland under hösten 2023, enligt pressmeddelandet.

Dela: