AFF seminarium och bokrelease: ”En ny generations röster om försvaret av demokratin”

Publicerad: 2023-10-09 09:09

Allmänna Försvarsföreningen, AFF, har gett ut en bok vid namn En ny generations röster om försvaret av demokratin, som ett led i att Sverige firar 500 år av självständighet. Antalogin är skriven av tio skribenter som verkar inom försvarssektorn och utrikespolitiska tankesmedjor. Den 28 september, lanserades boken under ett seminarium där bland annat försvarsminister Pål Jonson (M) medverkade.

Annons

AFF skriver att författarna resonerar kring säkerhetsutmaningar som geopolitik, klimatomställningen och desinformation och utforskar dess konsekvenser och innebörd för Sverige, EU och den internationella världsordningen.

Anton Kindlund är rådgivare till lednings- och ekonomistabens chef Mikael Frisell, vid FMV, och har skrivit kapitlet Sätt det civila meritvärdet i fokus!

- Det är riktigt kul att Allmänna försvarsföreningen låter yngre sakkunniga i försvarssektorn få komma till tals inom sina respektive områden på det här sättet. Jag har lärt mig mycket av mina medförfattare genom att läsa boken, säger Anton Kindlund, till Försvarssektorn Nyheter.

Anton Kindlund, en av antologins nio medförfattare tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M). Foto: AFFAnton Kindlund, en av antologins nio medförfattare tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M). Foto: AFF

Under lanseringsseminariet inledningstalade Anna Wieslander, generalsekreterare för AFF, och försvarsminister Pål Jonson. Försvarsministern berättade i sitt tal att han uppskattar bredden i analysen i boken och att det är inspirerande att varje generation blir smartare och duktigare.

Annons

Därefter fortsatte evenemanget med två paneldiskussioner med sex av författarna. Den första panelen hade temat "Är vi redo för geopolitikens återkomst?" och modererades av Gabriella La Torre Rapp. Den andra panelen behandlade temat "Kan demokratin överleva?" och modererades av Ebba Jeppsson.

- Det blev tydligt att vi hade olika bakgrund och kunskaper från försvarssektorn när vi möttes. Just detta bidrog enligt mig till särskilt intressanta samtal, och inte minst nya kontakter. Jag gillade också AFF:s grepp när de valde att låta panelsamtalen handla om annat än vad vi faktiskt hade skrivit om, berättar Anton Kindlund.

Antologin har även getts ut som pdf, och kan läsas här.

Dela: