Sverige och Filippinerna tecknar försvarsavtal

Publicerad: 2024-05-24 17:38

FMV och Department of National Defence, DND, på Filippinerna har undertecknat Implementing Arrangement concerning the Procurement of Defence Materiel and Equipment. Detta är en följd av det samförståndsavtal, MoU, som Sveriges och Filippinernas försvarsministrar undertecknade den 3 juni förra året med fokus på anskaffning av försvarsmateriel, skriver FMV i ett pressmeddelande.

Annons

Det tidigare samförståndsavtalet signerades vid säkerhets- och försvarskonferensen Shangri-La i Singapore, Asiens största i sitt slag.

– Jag är övertygad om att system från våra svenska försvarsmaterielsproducenter skulle vara av intresse för Filippinerna. Svenska lösningar på området kombinerar hög prestanda med låga livscykelkostnader, hög tillgänglighet enkelt underhåll och god användningsförmåga. Allt detta bidrar till ett lands försvarsförmåga och möjlighet att skydda sin territoriella integritet. Jag ser med tillförsikt fram emot att fördjupa samarbetet med Filippinerna, sa försvarsminister Pål Jonson (M) då, i ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet.

Undertecknandet i Singapore ifjol föregickas av ett statsrådsbesök till Manilla av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) i maj samma år. Enligt Utrikesdepartementet träffade Forssell kollegor från den filippinska regeringen och representanter från den Asiatiska utvecklingsbanken och deltog även i möten mellan svenska företag och filippinska beslutsfattare från offentlig och privat sektor.

I augusti, efter försvarsministern undertecknade samförståndsavtalet i Singapore, träffade ambassadör Annika Thunborg den filippinska försvarsministern Gilberto Teodoro Jr. för att diskutera hur JAS 39 Gripen skulle förstärka det filippinska flygvapnet.

Annons

I januari besökte Jan Knutsson, kabinettssekreterare vid Utrikesdepartementet, Manilla för att möta representanter vid försvarsdepartementet.

Det så kallade Implementing Arrangement som man nu undertecknat möjliggör för svensk försvarsindustri att delta i försvarsupphandlingar på Filippinerna. Avtalet reglerar också det mellanstatliga samarbetet kopplat till dessa upphandlingar.

På Filippinerna pågår för närvarande ett omfattande moderniseringsprogram av deras försvarsmakt och det finns ett stort intresse för svenska system. De system som är aktuella under de närmaste åren är bland annat stridsflygplan, ledningssystem och AEW (flygande radar), skriver FMV.

– Vi tar nu ett konkret och viktigt steg vidare i samarbetet med Filipinerna. Dörren är nu öppen för svenska försvarsföretag att delta i upphandlingar åt det filippinska försvaret, säger Joakim Wallin, chef för export på FMV i myndighetens pressmeddelande.

Annons

Nästa vecka åker försvarsminister Pål Jonson igen till Singapore för att delta i Shangri-La. Veckan därpå, besöker han först Australien och därefter Filippinerna för att bland annat möta den filippinska försvarsministern Gilberto Teodoro Jr. och delta i nationaldagsfirande på svenska ambassaden i Manilla.

Dela: