Volvo Defense och Scania i omfattande ramavtal med Estland och Lettland

Publicerad: 2023-10-09 09:04

Volvo Defense, Scania och Veho har skrivit under ramavtal för logistikfordon och tilläggstjänster åt Estland och Lettland. Avtalets totala värde uppgår till 693 miljoner euro om 3 000 fordon och sträcker sig i sju år men kan förlängas ytterligare tre. Den estländska delen av ramavtalet berör 410 miljoner euro och resterande utgörs av Lettland.

Annons

– Hittills har den estländska försvarsmakten mestadels använt fordon som tidigare använts av våra allierade, men på grund av säkerhetsläget i Europa har de resurserna nu uttömts. För första gången någonsin har vi nu möjligheten att beställa nya fordon till den estländska försvarsmakten som baseras på våra exakta behov, säger Erko Sepri, strategichef vid Estonian Centre for Defence Investments (ECDI), i ett pressmeddelande från ECDI den 4 oktober. 

Upphandlingen har letts gemensamt av de båda länderna och totalt deltog drygt tio anbudsgivare, enligt den estländska motsvarigheten till FMV, ECDI. Avtalen undertecknades den 4 oktober vid en ceremoni i Tallin, Estland, i närvaro av bland annat Håkan Jevrell, statssekreterare under hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) och Ingrid Tersman, Sveriges ambassadör i Estland. 

Andreas Svenungsson, vd Volvo Defense, Håkan Jevrell, statssekreterare, ambassadör Ingrid Tersman och Henrik Avasalu affärsutvecklingschef vid Volvo Defense. Foto: Volvo DefenseAndreas Svenungsson, vd Volvo Defense, Håkan Jevrell, statssekreterare, ambassadör Ingrid Tersman och Henrik Avasalu affärsutvecklingschef vid Volvo Defense. Foto: Volvo Defense

Volvos fordon kommer bestå av fem varianter av Volvo Trucks FMX-serie och produceras i deras anläggning i Tuve, Göteborg. Även Scania deltar med tunga lastbilar. Ramavtalet omfattar cirka 3 000 fordon sammanlagt med ett totalt värde om cirka 440 miljoner euro. 

– Detta är en viktig affär för Volvo Defense och ett bevis på tillförlitligheten hos våra produkter och för Volvo som en långsiktig affärspartner. Jag ser fram emot att arbeta med våra estniska och lettiska kunder för att skräddarsy de bästa produkterna och tjänsterna för dem under de kommande åren, säger Andreas Svenungsson, vd för Volvo Defense, i ett pressmeddelande från Volvo Defense den 4 oktober.

Dela: