FMV: Första steg tagna för att ersätta donerade CV90

Publicerad: 2023-10-11 11:48

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Hägglunds AB för att genomföra en förprojektering gällande ersättningsanskaffning av stridsfordon. Värdet på kontraktet är 36 miljoner kronor. Målbilden är att förprojekteringen ska vara avslutad i tid för att kunna lägga en seriebeställning av så kallade CV9035 MkIIIC tidigt 2024, enligt ett pressmeddelande från FMV.

Annons

Kontraktet är ett första steg för att ersätta de stridsfordon av typ 9040C som Sverige donerat till Ukraina, enligt myndigheten.

– Att kunna ersätta de 50 skänkta vagnarna till den svenska kunden med en variant, CV90MkIIIC, är bra och viktigt för både Hägglunds och Sverige. Nu ska vi arbeta igenom detaljerna med den svenska kunden och tidplanen ser ut att kunna gå till ett färdigt kontrakt under första kvartalet 2024, säger BAE Systems Hägglunds VD Tommy Gustafsson-Rask, i ett inlägg på bolagets LinkedIn-sida.

Förprojekteringen möjliggör planering av kommande produktion och att beställningar kan läggas på vissa komponenter och material med långa ledtider. Förberedelserna för kommande produktion kan därmed göras parallellt med de slutliga förhandlingarna om kontraktet på nya stridsfordon, skriver myndigheten.

– Nu är det viktigt att vinna tid och det här uppdraget bäddar för att få igång produktionen så fort vi tecknar slutgiltigt avtal om anskaffning. Det är en förutsättning för att ersätta materiel som skänkts till Ukraina och återta förmågan i arméns krigsorganisation så snabbt som möjligt, säger Jonas Lotsne, chef armémateriel FMV i pressmeddelandet.

Dela: