Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2024-03-11 16:03

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 10 erbjöd bland annat Nato-tillträde, två avtal gällande granatgeväret Carl-Gustaf och en ny version av broschyren 'Om Krisen eller kriget kommer'.

Annons

Saab bygger fabrik för Carl-Gustaf i Indien

Saab meddelar att de nu påbörjat konstruktionen av en ny fabrik i Indien för tillverkning av granatgeväret Carl-Gustaf. Detta initiativ följer efter att Saab erhöll godkännande från indiska myndigheter för en fullständig utländsk direktinvestering under 2023.
Läs mer!

Saab i mångmiljardkontrakt med Polen

Saab har i dag skrivit avtal med Polens försvarsdepartement för att leverera granatgevär Carl-Gustaf, ammunition och träningsutrustning. Kontraktet är värt 12,9 miljarder kronor och gäller från 2024 till 2027. Avtalet tecknades i samband med att försvarsminister Pål Jonson (M) besökte Polen för ett möte med landets vice premiärminister och minister för nationellt försvar, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Läs mer!

Ungerns president signerat svensk Natoansökan

Ungerns nyvalde president Tamas Sulyok har skrivit under Sveriges Natoansökan, rapporterar Reuters. Ansökan godkändes i parlamentet den 26 februari och signerades av talmannen i lördags. Presidentens underskrift markerar det sista ungerska steget innan dokumenten kan skickas vidare till Washington DC för deponering.
Läs mer!

Pål Jonson signerar LOI med Tysklands försvarsminister

Försvarsminister Pål Jonson (M) hade den 5 mars möte med Tysklands försvarsminister Boris Pistorius på Karlbergs slott. Enligt Försvarsdepartementet var syftet med mötet är att bland annat diskutera det aktuella säkerhetspolitiska läget, Natorelaterade frågor, fortsatt stöd till Ukraina och det svenska värnpliktssystemet.
Läs mer!

Annons

Kebni i samarbete med Indiskt försvarsföretag

Kebni har undertecknat ett samförståndsavtal (MOU) med Varisis Advanced Engineering Private Limited. Avtalet berör att bolagen ska utforska affärsmöjligheter i Indien, framförallt gällande den maritima antennen Kebni Gimbal.
Läs mer!

BAE Systems tecknar underhållsavtal för dansk CV90-flotta

BAE Systems har tecknat ett ramavtal med den danska försvarsupphandlingsmyndigheten DALO för att tillhandahålla reparations- och underhållstjänster till Danmarks CV90-flotta. Avtalet, som är värt cirka 400 miljoner dollar, inkluderar även reservdelar och funktionsduglighet och sträcker sig över 15 år.
Läs mer!

Regeringen överlämnar lagrådsremiss gällande signalspaning

Regeringen har överlämnat en remiss till Lagrådet gällande signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Detta sker mot bakgrund av Europadomstolen fann brister i signalspaningsregleringen i en dom den 25 maj 2021.
Läs mer!

Vita Huset: Sverige blir Natomedlem i dag

Under president Joe Bidens State of the Union-tal inför landets senatorer och kongressledamöter har statsminister Ulf Kristersson (M) inbjudits att sitta i presidentens frus loge. I ett pressmeddelande från Vita Huset, där presidentkansliet meddelar gästlistan, återfinns statsministerns namn samt att Sverige i dag blir medlem i försvarsalliansen.
Läs mer!

Annons

'Om Krisen eller kriget kommer' i ny version

Regeringen har gett MSB i uppdrag att ta fram en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. MSB påbörjar arbetet omgående och distribution väntas ske i höst. Denna gång kommer broschyren skickas till 4,9 miljoner hushåll.
Läs mer!

Sverige är Natos 32:a medlem

Efter en snart två år lång process är Sverige medlem i försvarsalliansen Nato. Statsminister Ulf Kristersson (M) meddelade under eftermiddagen att generalsekreterare Jens Stoltenberg har inbjudit Sverige att ansluta sig till Nato.
Läs mer!

Saab och Damen blickar mot Kanada

Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab, har tillsammans med Damens vd, Arnout Damen, beslutat att erbjuda ubåtsklassen C-71 till Kanada. Företagen har gemensamt tagit fram en version av den svenska Blekinge-klassen A26 för den nederländska kungliga flottan, som de hoppas ska ersätta den nuvarande Walrus-klassen.
Läs mer!

SAS i avtal med norska försvarsmakten

Det norska försvaret undertecknade den 4 mars ett nytt avtal med SAS om strategisk flygtransport. Avtalen säkrar fortsatt kapacitet när flygplanet Boeing 737 fasas ut år 2025 och ersätts då av Airbus A320neo. Avtalet består av ett samarbetsavtal för utveckling av lösningar för den nya flygtypen samt ett drifts- och beredskapsavtal.
Läs mer!

Annons

FMV-chefen Anja Clausin ny GD för Upphandlingsmyndigheten

Regeringen har utsett Anja Clausin till ny generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten. Hon avgår därmed som Affärsdirektör och chef för verksamhetsområde Marknad och inköp vid FMV.
Läs mer!

Försvarsministern besöker Nordic Response 24

I dag besöker Försvarsminister Pål Jonson (M) den norska militärövningen Nordic Response 24. Övningen är en del av övningsserien Steadfast Defender, som är den största Nato-övningen på årtionden.
Läs mer!

Dela: