Saab och Damen blickar mot Kanada

Publicerad: 2024-03-09 12:07

Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab, har tillsammans med Damens vd, Arnout Damen, beslutat att erbjuda ubåtsklassen C-71 till Kanada. Företagen har gemensamt tagit fram en version av den svenska Blekinge-klassen A26 för den nederländska kungliga flottan, som de hoppas ska ersätta den nuvarande Walrus-klassen, skriver Damen i ett pressmeddelande.

Annons

I den nederländska upphandlingen deltar även tyska ThyssenKrupp samt franska Naval Group. Det svensk-nederländska anbudet lämnades med stöd av den svenska och brittiska staten. I erbjudandet ingår även kunskapsöverföring från Sverige till Nederländerna, där det nederländska varvet står för slutmontering, underhåll och framtida uppdateringar.

Infografik Saab-Damens anbud till Nederländerna Foto: Kockums / Saab ABInfografik Saab-Damens anbud till Nederländerna Foto: Kockums / Saab AB

Detta är i linje med regeringens försvarsindustristrategi, då avtalet fördubblar de långsiktiga möjligheterna till anställning och inkomst för Nederländernas marinindustri med ersättningen av de nederländska Walrus-ubåtarna av Saab-Damen, enligt pressmeddelandet.

Företagen har alltså kommit överens om ett gemensamt erbjudande till Kanada, som också är i den inledande fasen av att ersätta sina dieselelektriska ubåtar.

USAs marinminister Del Toro besöker Saabs varv i Karlskrona. En ubåt i Blekinge-klass (A26), som är i produktion för Sverige, syns i bakgrunden. Foto: Glenn Pettersson/SaabUSAs marinminister Del Toro besöker Saabs varv i Karlskrona. En ubåt i Blekinge-klass (A26), som är i produktion för Sverige, syns i bakgrunden. Foto: Glenn Pettersson/Saab

Royal Canadian Navy meddelade för ett år sedan att ett ubåtsprogram för att upphandla uppemot tolv ubåtar kommer att kosta 60 miljarder kanadensiska dollar, eller drygt 450 miljarder kronor. Programmet skulle markera en rejäl ambitionshöjning, då deras nuvarande flotta består av fyra ubåtar i Victoria-klass som förväntas avvecklas någon gång under 2030-talet, enligt en artikel i Canadian Naval Review.

Dela: