Saab har överlämnat anbud på fyra ubåtar till Nederländerna

Publicerad: 2023-07-29 11:57

Saab har med stöd av den svenska och den brittiska staten lämnat in sitt erbjudande i upphandlingen av nya ubåtar till Nederländerna. Saabs anbud består av fyra expeditionsubåtar i samarbete med det nederländska varvet Damen Shipyards Group, enligt ett pressmeddelande den 28 juli från Saab.

Annons

Saab och Damen Shipyards Group har samarbetat sedan 2015. Bolaget skriver att erbjudandet sker i samarbete mellan Nederländerna och Sverige. I erbjudandet ingår även kunskapsöverföring från Sverige till Nederländerna. Ubåtarna kommer att kunna underhållas fullt ut av den nederländska marinen samt under hela livslängden uppgraderas på plats i landet. 

- Expeditionsubåten C718:s unika förmågor både möter och överträffar behoven och kraven från Nederländerna. Vårt erbjudande utgör ett betydelsefullt bidrag till det nederländska försvarets operativa förmåga och samarbetet med lokal industri kommer att säkerställa en strategisk självständighet för landet. Det här är nederländska ubåtar för den nederländska marinen, säger Mats Wicksell, Senior Vice President och chef för Saabs affärsområde Kockums i pressmeddelandet.

Saab Expeditionary Submarines seabed operations and divers, artist impression 2023 ROV Foto: Saab Kockums AB / Copyright Saab ABSaab Expeditionary Submarines seabed operations and divers, artist impression 2023 ROV Foto: Saab Kockums AB / Copyright Saab AB

Deras erbjudande är baserad på en modulär design med förmågor och teknologier som möjliggör kontinuerlig uppgradering av ny teknik, vilket säkerställer att ubåtarna behåller sin förmåga under många år framöver.

Saabs anbud innefattar ett integrerat och beprövat vapensystem samt ett av de bästa sensorsystemen i världen. Saabs innovativa design med låg signatur minimerar risken att upptäckas av sonarer och andra sensorer. Allt tillsammans resulterar i en svårupptäckt och mycket kapabel ubåt, skriver bolaget. 


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: