Saab i mångmiljardkontrakt med Polen

Publicerad: 2024-03-04 16:11

Saab har i dag skrivit avtal med Polens försvarsdepartement för att leverera granatgevär Carl-Gustaf, ammunition och träningsutrustning. Kontraktet är värt 12,9 miljarder kronor och gäller från 2024 till 2027, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Annons

- Jag är stolt över vår relation med den polska försvarsmakten och att Saab kan fortsätta bidra till att stärka Polens markstridsförmåga och nationella försvar med vårt världsledande Carl-Gustafsystem, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef i bolagets pressmeddelande.

Saab förväntas slutföra ordern före slutet av andra kvartalet 2024. Kontraktet förväntas träda i kraft innan slutet av det andra kvartalet 2024, förutsatt att vissa externa villkor uppfylls, skriver företaget.

Beskedet kommer samma dag som försvarsminister Pål Jonson (M) besöker Polen för ett möte med Polens vice premiärminister och minister för nationellt försvar, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Mötet äger rum på flygbasen i Gdynia i norra Polen.

Polen har nyligen köpt två radarspaningsflygplan från Sverige och Saab. Flygplanen av typen Saab 340 AEW är utrustade med Erieye-radarn monterad ovanpå flygplanskroppen. I samband med mötet i Gdynia kommer det första av de två flygplanen att överlämnas, enligt Försvarsdepartementet.

Dela: