Saab visar upp Polens första 340 AEW radarspaningsflygplan

Publicerad: 2023-09-29 17:24

Saab har i dag visat upp det första radarspaningsflygplanet Saab 340 AEW som ska levereras till polska försvarsmakten. Flygplanet som visades upp i Linköping är ett av de två som Polen beställt och är utrustade med Saabs Erieye-radar, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Annons

Landets försvarsdepartement har beställt två flygplan till ett ordervärde om 600 miljoner kronor. Kontraktsperioden är 2023 - 2025 och innehåller även markutrustning samt logistik- och supporttjänster, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare rapporterat om.

- Vi är stolta över att förse Polen med den här viktiga förmågan och vi rör oss i snabb takt mot leverans av radarspaningsflygplanen till den polska försvarsmakten, säger Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance i pressmeddelandet. 

Saab 340 AEW i kombination med utrustning på marken ger användaren en detaljerad lägesbild som kan användas såväl i civila som i militära uppdrag, exempelvis luftövervakning och räddningsinsatser, skriver bolaget.  

Det beställda flygplanet kommer att vara i tjänst hos det polska flygvapnet inom några månader och kommer stärka våra förmågor, säger försvarsminister Mariusz Błaszczak i ett inlägg på X (tidigare Twitter).

Annons

Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Dela: