Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-12-04 13:36

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 48 erbjöd bland annat köp av nya stridshjälmar, försvarsministern besöker Silicon Valley och en ny utredning om exportkontroll av försvarsmateriel.

Annons

W5:s Box Modul emottar miljonorder från Nato-kund

W5 Solutions nyligen förvärvade bolag, Box Modul, har emottagit en order om 10 miljoner kronor från en Nato-kund. Beställningen berör mobila, modulära shelter-lösningar i pansarstål. Leveransen är skräddarsydd efter kundens beställning och förväntas levereras till kund nästa kvartal, skriver W5 i ett pressmeddelande.
Läs mer!

MilDef:s Handheld emottar miljonorder från Makin

MilDef:s dotterbolag Handheld har tecknat ett avtal om leverans av tablets i Algiz RT10-serien till Makin, en internationell leverantör av maskinstyrning. Avtalet sträcker sig över fem år och det totala ordervärdet uppgår till 67 miljoner kronor.
Läs mer!

JEF beslutar att patrullera Östersjön - två Visbykorvetter deltar

Runt 20 örlogsfartyg ska patrullera i Östersjön och Nordsjön för att bidra till ökat skydd av kritisk undervattensinfrastruktur. Detta bestämdes under ett digitalt möte mellan de tio försvarsministrarna i JEF-samarbetet (Joint Expeditionary Force).
Läs mer!

Sverige deltar i finsk storövning

Freezing Winds är en årligt återkommande storövning i finsk regi. Flera länder deltar, däribland Sverige och USA, och övningen involverar i år ett 30-tal fartyg, 16 flygfarkoster och 4 000 personer. Målet är att öva genomförandet av en marinoperation som en del av en gemensam internationell operation.
Läs mer!

Annons

Saab tecknar supportkontrakt med Sydkorea

Saab har tecknat ett kontrakt med det sydkoreanska försvarets inköpsorganisation gällande support och reservdelar för vapenlokaliseringsradarn Arthur. Orderbeloppet är cirka 795 miljoner kronor och kontraktsperioden är 2023-2028.
Läs mer!

FMV har köpt nya stridshjälmar

FMV har på uppdrag av Försvarsmakten köpt nya stridshjälmar från det kanadensiska bolaget Galvion, kallad Batlskin Caiman. Leverans väntas ske nästa kvartal och FMV har redan lagt ytterligare en order, som kommer att levereras under tredje och fjärde kvartalet 2024.
Läs mer!

Carmenta förlänger samarbete med Bundeswehrs universitet

Carmenta har meddelat att de förlänger sitt samarbete med Bundeswehrs universitet i München. Det tioåriga avtalet innebär fortsatt integration av utvecklingsverktyget Carmenta Engine.
Läs mer!

Regeringen tillsätter utredning om exportkontroll av försvarsmateriel

Regeringen tillsätter utredning om exportkontroll av krigsmateriel. Regeringen har utsett Per Westerberg till särskild utredare. Per Westerberg är tidigare talman och var näringsminister i Bildt-regeringen, tills maj i år var han ordförande i Aktiespararna.
Läs mer!

Annons

Försvarsministern genomförde den sista försvarsinnovationsdialogen

Sammankomsterna kallade försvarsinnovationsdialog är möten mellan representanter för myndigheter och näringsliv som diskuterar vad som behövs för att öka samverkan mellan bland annat myndigheter, civila- samt traditionella försvarsföretag.
Läs mer!

Försvarsminister Pål Jonson besöker Silicon Valley och Washington DC

Försvarsminister Pål Jonson (M) tillbringar en vecka för att främja svensk försvarsinnovation och industri samt stärka det bilaterala samarbetet med USA. Han kommer bland annat besöka Silicon Valley i Kalifornien och träffa den amerikanska försvarsministern Lloyd J. Austin III samt marinministern Carlos Del Toro.
Läs mer!

Dela: