FMV har köpt nya stridshjälmar

Publicerad: 2023-11-29 17:20

FMV har på uppdrag av Försvarsmakten köpt nya stridshjälmar från det kanadensiska bolaget Galvion, kallad Batlskin Caiman. Leverans väntas ske nästa kvartal och FMV har redan lagt ytterligare en order, som kommer att levereras under tredje och fjärde kvartalet 2024, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Den nya hjälmen har bättre ballistiskt skydd och är även lättare. Hjälmsystemet har ett fäste för bildförstärkare och kan även integrera hörselkåpor och kommunikationsutrustning.

Det första avropet på hjälmarna görs genom ett ramavtal som upphandlats av Nato Support and Procurement Agency, NSPA. Galvion tilldelades ramavtalet i december 2022. Den första ordern har lagts via NSPA på deras e-handelsportal Nato Logistic Stock Exchange, NLSE, skriver FMV.

Galvion skriver i ett pressmeddelande den 15 november att de mottagit omfattande beställningar om totalt 80 000 hjälmar från Norge, Finland och Sverige genom NSPA-avtalet. Leveranser beräknas ske under de närmsta 18 månaderna och redan nu har de första hjälmarna anlänt till Norge. Norge, som är lead user nation, har gjort tester och utvärdering tillsammans med NSPA.

Dela: