Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-08-14 13:50

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 32 erbjöd bland annat en översikt av Saabs konkurrerande anbud, nyheten att Sveriges Nato-förhandlare slutar och tecken på att Försvarsmaktens pilotkris är till ända.

Annons

Sveriges Nato-förhandlare slutar

Oscar Stenström, Sveriges Nato-förhandlare, lämnar sitt jobb för anställning i Wallenbergsfären. Stenström var ambassadör i Chile tills dåvarande statsminister Magdalena Andersson kallade hem honom till Sverige, för att understödja regeringen i det nya säkerhetspolitiska läget. Efter regeringsskiftet stannade Stenström kvar som Sveriges chefsförhandlare.
Läs mer!

Regeringen tillsätter ny forskningsberedning: FHS-rektor bland ledamöterna

Beredningen kommer att fungera som rådgivare till regeringen bland annat i utarbetandet av den forsknings- och innovationspolitiska proposition som beräknas till slutet av 2024. En av ledamöterna är Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan.
Läs mer!

Tre anbud i nederländsk ubåtsupphandling

Nederländerna hade tagit emot tre anbud när upphandlingsfönstret för fyra nya ubåtar stängde den 28 juni. Saab Kockums lämnade tillsammans med holländska varvet Damen Shipyards ett av anbuden. De två andra lämnades av franska Naval Group repsektive tyska ThyssenKrupp Marine Systems.
Läs mer!

Advenica får order från svensk myndighet för nyutveckling av kryptoprodukter

Advenica har erhållit order värd 7 miljoner kronor från en ej namngiven svensk myndighet för nyutveckling av kryptoprodukter. Leveransen av ordern kommer att ske löpande under 2023 och 2024. 
Läs mer!

Annons

SVT: stridspiloterna strömmar tillbaka till sina tjänster

I höstas ansökte ett 40-tal piloter tjänstledighet. Efter långa förhandlingar upprättades två nya kollektivavtal, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare rapporterat om. Nu verkar de nya avtalen gett effekt. De nya avtalen och satsningen på lönerna lockar nu tillbaka de flesta piloter som ansökt om tjänstledighet. Det uppger Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation, till SVT Nyheter.
Läs mer!


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: