SVT: stridspiloterna strömmar tillbaka till sina tjänster

Publicerad: 2023-08-13 12:05

De nya avtalen och satsningen på lönerna lockar nu tillbaka de flesta piloter som ansökt om tjänstledighet. Det uppger Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation, till SVT Nyheter.

Annons

Efter en tid med uttryckt missnöje bland Försvarsmaktens piloter gällande pensionsavtal och löner, började allt fler ansöka om tjänstledigt för studier. I höstas ansökte ett 40-tal tjänstledighet. Efter långa förhandlingar upprättades två nya kollektivavtal, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare rapporterat om. Nu verkar de nya avtalen gett effekt.

– Vi har börjat få tillbaka piloter som ansökt om tjänstledighet för studier och de är tillbaka i sina divisioner, säger Dennis Hedström, chef för Flygstaben i Uppsala till SVT.

Han vill inte gå in på hur många stridspiloter det handlar om, men enligt ordföranden för Försvarspiloternas intresseorganisation kommer de flesta av de som ansökt om tjänstledighet att komma tillbaka, skriver SVT.

Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation, säger till SVT att:

Annons

– De som jag har pratat med kommer tillbaka och tycker att avtalet är tillräckligt bra nu. Vi hade uppåt 40 tjänstledighetsansökningar inför hösten, plus att vi har ett tiotal som börjat studera, så det rör sig om ett 50-tal piloter, säger Per-Martin Sternevi.

Han fortsätter:

– I det här fallet har det ju inte varit ett hot utan det har ju varit individer som faktiskt har tröttnat och velat lämna, så det här har varit ett reellt problem, säger Per Martin Sternevi.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Annons

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Länkar:

Dela: