Nytt kollektivavtal klart för Flygvapnets piloter

Publicerad: 2023-06-20 16:51

Försvarsmakten har tillsammans med Officersförbundet och SACO-S FM tecknat två nya kollektivavtal med villkor för piloter i Flygvapnet. Man har även kommit överens om att höja piloternas löner, enligt pressmeddelanden från Försvarsmakten samt Officersförbundet den 19 juni.

Annons

De nya kollektivavtalen för piloterna i Försvarsmakten innehåller flera olika delar. Bland annat så får de ett flygförartillägg som består av 15 procent av lönen.

De personer som utbildas till framtidens piloter i flygvapnet, och som ännu inte är inplacerade i lönestrukturen för piloter, får ett tillägg på 3000 kronor i månaden under sin studietid, för att de numera är undantagna arbetstidsreglering. Dessa pengar är utöver de 5000 kronor i månaden som de redan har.

- Vi är självkritiska och kunde såklart ha agerat tidigare men den här överenskommelsen är mer positiv än vad jag hade kunnat hoppas på. Jag är mycket nöjd med att vi nu har kommit fram till nya villkor för Flygvapnets piloter. Vi har varit drivande och öppna kring att vilja hitta en lösning och det har vi nu gjort tillsammans med arbetstagarorganisationerna. Nu fortsätter det hårda arbetet med att implementera det nya riktlinjerna, säger Flygvapenchefen, generalmajor Jonas Wikman till Försvarsmakten.

De piloter som inte har 55 år som pensionsålder får en extra premieavsättning till pensionen. Summan är 4000 kronor i månaden i 20 år. Pengarna börjar avsättas till pension 10 år efter att man har påbörjat sin pilotutbildning.

Annons

- Vi är mycket nöjda med det engagemang och den vilja Försvarsmakten nu har visat i dessa förhandlingar. Officersförbundet jobbar för att militär personal ska vara löneledande i staten och avtalet för flygförarna är ett steg på vägen. Jag ser fram mot fortsatt nära arbete tillsammans med ledningen för Flygvapnet såväl som med Försvarsmakten, säger Lars Fresker förbundsordförande, Officersförbundet i förbundets pressmeddelande.

- Från vår sida ser vi mycket positivt på att vi tillsammans med Officersförbundet och Försvarsmakten har kommit fram till en överenskommelse. Vår uppfattning är att detta avtal är framåtriktat och kommer att ge våra piloter den långsiktighet och trygghet som de så väl förtjänar, säger SACO-S FM ordförande Toni Dufvenberg till Officersförbundet.

Kollektivavtalen i sin helhet gäller från den 1 juni 2023 och de nya lönenivåerna tas med i lönerevisionen den 1 oktober.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Annons

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: