Sveriges Nato-förhandlare slutar

Publicerad: 2023-08-07 16:53

Oscar Stenström, Sveriges Nato-förhandlare, lämnar sitt jobb för anställning i Wallenbergsfären. Stenström var ambassadör i Chile tills dåvarande statsminister Magdalena Andersson kallade hem honom till Sverige, för att understödja regeringen i det nya säkerhetspolitiska läget. Efter regeringsskiftet stannade Stenström kvar som Sveriges chefsförhandlare.

Annons

Oscar Stenström har i årtionden varit en doldis i den socialdemokratiska maktsfären. Enligt ett personporträtt i Dagens Nyheter den 9 juli, har han jobbat under bland annat Jan Eliasson, Margot Wallström och även som rådgivare åt Stefan Löfven. I mars 2022 lämnade han hastigt sitt ambassadörskap i Chile för att bli statssekreterare åt Magdalena Andersson. När Sverige och Finland lämnade in sina ansökningar att bli medlemmar i Nato, blev Stenström Sveriges chefsförhandlare.

Efter regeringsskiftet stannade Stenström kvar som chefsförhandlare. Utrikesminister Tobias Billström berättar för Dagens Nyheter:

– Han står för kontinuitet och det institutionella minnet, vilket också var en signal till omvärlden [...] Han är en skicklig yrkesdiplomat och en tuff förhandlare som är strukturerad och har förmåga att blicka runt hörn, säger han.

Oscar Stenström lämnar alltså Regeringskansliet för ett jobb i Wallenbergsfären, vilket Dagens ETC var först med att rapportera. Den 1 september i år planerar Stenström att påbörja en anställningen hos Wallenberg Foundations AB, som administrerar den svenska industrifamiljens stiftelseverksamhet, skriver tidningen.

Annons

I en kommentar till Aftonbladet, skriver statsminister Ulf Kristersson:

– Jag tackar Oscar Stenström för utomordentliga insatser och för att han fullföljde det arbete som hade påbörjats. Denna kontinuitet har varit viktig. Jag är övertygad om att Oscar kommer göra stor nytta i även i det privata näringslivet.

I samma artikel, kommenterar även Oscar Stenström beslutet:

– Mitt uppdrag som Natoförhandlare är i och med uppgörelsen i Vilnius slutfört. Turkiet har utlovat en ratificering. Jag ser fram emot mitt nya uppdrag hos Wallenbergsfären. Jag tackar för det förtroende jag fått att få vara med i arbetet med ansökan och sedan förhandla vårt svenska Natomedlemskap.

Annons

Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: