Tre anbud i nederländsk ubåtsupphandling

Publicerad: 2023-08-09 15:51

Nederländerna hade tagit emot tre anbud när upphandlingsfönstret för fyra nya ubåtar stängde den 28 juni. Saab Kockums lämnade tillsammans med holländska varvet Damen Shipyards ett av anbuden. De två andra lämnades av franska Naval Group repsektive tyska ThyssenKrupp Marine Systems.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från den nederländska regeringen ska anbuden nu övervägas av Nederländernas försvarsmakt och slutgiltigt besked ges under det första kvartalet 2024. Respektive anbudsgivare har även lämnat in förslag på industrisamverkan till det nederländska Klimat- och näringslivs­­ministeriet. Ett krav ska vara att anbudet ska stärka den nederländska försvarsindustrin och gynna den inhemska industrin generellt.

Tyska thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) erbjuder Nederländerna en variant av 212CD-klassen, som de tidigare sålt till Tyskland och Norge. Konsortiet ägde tidigare Kockums innan Saab köpte loss det sommaren 2014. 212CD E, där E:t står för Expeditionary är bland annat större och har längre räckvidd. ThyssenKrupp skriver att en av fördelarna med deras anbud är att mycket av utvecklingskostnaderna kommer delas med Tyskland och Norge då tillverkningen totalt kommer vara fler än tolv skrov. Affären med Norge och Tyskland väckte uppståndelse när den tecknades 2021. I vad som skulle bli TKMS största affär, tecknade de tyska och norska försvarsupphandlingsmyndigheterna ett gemensamt avtal om sex identiska ubåtar i ThyssenKrupps 212CD-klass till ett värde om cirka 5.5 miljarder euro.

Naval Group skriver om sitt anbud att de varit aktiva i Nederländerna sedan 2017. De vill fortsätta bygga strategiska samarbeten med den nederländska industrin och framhåller att de redan är viktiga för Naval Groups befintliga exportaffärer. I en intervju med Naval News i november 2022 berättar Laurent Mourre, kommersiell chef Europa och Nordamerika, att de erbjuder en variant av Barracuda-klassen. Den kungliga nederländska flottan är redan i dag ledande i ubåtsförmåga och Laurent Mourre uppger att Naval Group förstår att Nederländerna som en följd av detta har mycket höga krav. Thierry Petit, Submarine Marketing Manager, fortsätter och säger att deras ubåt kommer göra väl i från sig i olika miljöer så som Medelhavet, Nordsjön och Karibien.

TKMS:s tysk-norska affär var inte den enda uppseendeväckande ubåtshändelsen året 2021.

Annons

Australien lämnade en mångmiljarduppgörelse omfattande tolv ubåtar med Naval Group för till förmån för det amerikansk-brittiska samarbetet som numera kallas AUKUS. Detta skedde helt utan förvarning enligt fransmännenEtt diplomatiskt drama utbröt, bland annat kallade Frankrike hem sina ambassadörer från USA och Australien. Året därpå genomfördes en förlikning där Australien betalade 550 miljoner kronor till Naval Group. 


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: