Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-06-19 13:47

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 24 erbjöd bland annat arméchefsbyte, ökat tryck för svensk Natoanslutning och diskussioner om danskt återupplivat ubåtsvapen.

Annons

Sverige deltar i Natos största flygvapenövning genom tiderna

Flygvapenövningen Air Defender 23 har påbörjats. Övningen är ledd av Tyskland och inkluderar över 10 000 deltagare och 250 stridsplan från 25 länder, däribland Sverige och Japan. Ett av momenten ska vara evakuering från flygfält, vilket lades till efter debaclet i Kabul, Afghanistan 2021.
Läs mer!

MilDef konsoliderar i USA

MilDef konsoliderar sitt amerikanska dotterbolag MilDef Inc och det nyligen förvärvade Handheld Group ABs amerikanska dotterbolag Handheld US Inc. Jim Rimay, idag VD för Handheld US Inc, tar över ledningen för alla MilDefs aktiviteter i USA.
Läs mer!

Danmark överväger återupplivat ubåtsvapen

Folketingets utrikesutskotts ordförande, Michael Aastrup Jensen från partiet Venstre, avslöjade att det pågår diskussioner i Folketinget om att återskaffa egna ubåtar. I grannlandet Norge har den norska ÖB:n nyligen uttryckt önskemål om att utöka antalet beställda ubåtar från fyra till sex stycken.
Läs mer!

USA ökar trycket för svensk Natoanslutning

Skarpa kommentarer riktade mot Turkiet och Ungern har duggat tätt från höga amerikanska politiker, gällande den svenska Natoansökan. Därutöver verkar ungerska HIMARS-system och turkiska F-16 nu vara uttalade spelbrickor i det geopolitiska spelet.
Läs mer!

Annons

MSB skickar 250 minsökare till Ukraina

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickar 250 minsökare som kan användas i arbetet med att röja minor som spolats iväg eller blandats med bråte i de drabbade områdena efter dammexplosionen.
Läs mer!

FMV: Sverige och Australien i nytt ubåtssammarbete

Australien ska modernisera och livstidsförlänga sina ubåtar i Collins-klassen, som utvecklades av Kockums AB, enligt ett pressmeddelande från FMV. Sverige och Australien har träffat en överenskommelse om användning av svensk ubåtsteknik inom ramen för ett långsiktigt bilateralt samarbete mellan länderna.
FMV:s pressmeddelande

Stödpaket för Ukrainas luftförsvar presenterat vid försvarsministermöte

Ett stödpaket till Ukrainas luftförsvar till ett värde motsvarande cirka 1,25 miljarder kronor från Internationella fonden för Ukraina (IFU) presenterades den 13 juni.
Läs mer!

Saabs vd Micael Johansson ny vice ordförande i ASD

Saabs vd, Micael Johansson, har utnämnts till vice ordförande i Aerospace, Security and Defence Industries in Europe, ASD:s styrelse. Jan Pie, tidigare generalsekreterare för svenska SOFF, är fortsatt generalsekreterare för ASD. Ordförande för ASD:s styrelse blir Airbus vd Guillaume Faury.
Läs mer!

Annons

FMV tecknar ramavtal för upp till 3 000 multifunktionsfordon

FMV har tecknat ramavtal med Iveco Defence Vehicles SpA för upp till 3 000 multifunktionsfordon till Försvarsmakten. Ett första avrop omfattar tre, av totalt tolv versioner, om totalt 400 stycken fordon till ett värde av 850 miljoner kronor.
Läs mer!

Försvarsdepartementet: Sveriges tolfte stödpaket till Ukraina

Regeringen har beslutat om ett nytt stödpaket, med ett totalt värde om cirka 250 miljoner kronor, till Ukraina. Däribland får Försvarsmakten i uppdrag att orienteringsutbilda ukrainska piloter med tillhörande flygteknisk personal på JAS 39. Därutöver ska Försvarsmakten genomföra en försörjningslösning för krigsmaterielsystem till Ukraina, där Försvarsmakten får bedriva verksamhet med upp till 60 personer på plats i Polen, Rumänien och Slovakien.
Försvarsdepartementets pressmeddelande

Saab: Arexis till tysk telekrigsvariant av Eurofighter

Tyska försvarets inköpsorganisation har valt Saab Arexis som önskvärd sensorlösning för en telekrigsvariant av stridsflygplanet Eurofighter, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Saab har i nuläget inte tecknat något kontrakt eller fått någon order kopplat till detta.
Saabs pressmeddelande

Jonny Lindfors är Sveriges nya arméchef

Jonny Lindfors har nu tagit över chefskapet över armén från Karl Engelbrektson. Ceremoni genomfördes i närvaro av bland annat av överbefälhavaren och arméchefer från när och fjärran.
Läs mer!

Annons

Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: