FMV tecknar ramavtal för upp till 3 000 multifunktionsfordon

Publicerad: 2023-06-16 13:45

FMV har tecknat ramavtal med Iveco Defence Vehicles SpA för upp till 3 000 multifunktionsfordon till Försvarsmakten samt ett avtal för underhåll och service. Ett första avrop omfattar tre av versionerna om totalt 400 stycken fordon till ett värde av 850 miljoner kronor, enligt pressmeddelanden från myndigheten och bolaget.

Annons

- Första leverans till Försvarsmakten sker i slutet av 2024 och huvuddelen av fordonen levereras under 2025, säger Michael Helander, projektledare på FMV, verksamhetsområde Armé i myndighetens pressmeddelande.

Den första beställningen omfattar 400 fordon av typerna trupptransport, sjukvårdstransport och flakbil för cirka 850 miljoner kronor. Fordonet baseras på en grundplattform och har tolv versioner. Utöver beställda versioner finns bland annat versioner för hundtransport, logistikfordon och ledningfordon för Armén, Flygvapnet respektive Hemvärnet.

- Med dessa fordon får Försvarsmakten en modern förmåga som kompletterar befintliga förmågor inom Armé och Hemvärn och till viss del ersätter vissa förmågor från Försvarsmaktens gamla trotjänare i krigsorganisationen, terrängbil 11 och 13, säger Michael Helander.

I avtalet ingår även möjlighet att beställa ytterligare varianter av fordonen. Ramavtalet gäller med fasta priser i fyra år och det finns två optioner som gör det möjligt att förlänga ramavtalet med ytterligare tre respektive två år. Försvarsmakten kan avropa upp till 3000 fordon på detta avtal.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Iveco till GlobeNewswire kommer en av de två versionerna av sjuktransportfordonen att kunna fraktas med transportflygplanet C-130 utan att påverka fordonsutrustningens funktionalitet i luften. Pressmeddelandet fortsätter att fordonsflottan har ett upp till tolv år långt avtal gällande underhåll och service, via något de kallar dedicated Customer Logistic Support.

Enligt Ivecos pressmeddelande på sin egna hemsida har motorn tagits fram för att operera i temperaturer från -32°C till +49°C. Fordonen har permanent fyrhjulsdrift, med differentialspärr på och mellan fram- och bakaxel samt individuell främre hjulupphängning.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Annons

Dela: