Sverige deltar i Natos största flygvapenövning genom tiderna

Publicerad: 2023-06-13 09:58

I går, den 12 juni, påbörjades flygvapenövningen Air Defender 23, ledd av Tyskland, med över 10 000 deltagare och 250 stridsplan från 25 länder, däribland Sverige och Japan. Sverige deltar med Jas 39 Gripen från flygflottiljen F 17 i Ronneby. USA bidrar med 100 flygplan från sin flotta och nationalgarde.

Annons

Övningen ska fortlöpa i tolv dagar och är arrangerad av Tyskland. Enligt New York Times ska planeringen har pågått sedan 2018 och leds av den tyske generallöjtnanten Ingo Gerhartz. Han säger att den ryska annekteringen av Krimhalvön gav upphov till idéen. Ett av målen med övningen, är att se hur väl så många flygplan från så många länder kommunicerar med varandra.

De flesta planen utgår från fem flygbaser runtom i Tyskland. I en intervju i Sveriges Radio, säger svenske divisionschefen Martin att de svenska flygplanen kommer utgå från Blekinge flygflottilj F 17 och flyga till Tyskland för att delta i övningarna. Enligt den amerikanska militär-tidningen Stars and Stripes, utgiven av Pentagon, skickas transportflygplan C-130 Hercules från sex olika delstaters nationalgardesflottiljer.

Flygvapenövningen är den största i Natos historia. Enligt Deutsche Welle kommer stridsuppdrag och andra moment kommer att övas, däribland understöd av trupp på marken, luftstrid samt att genskjuta och bekämpa medeldistansrobotar. Därutöver ska ett av momenten vara evakuering från flygfält, vilket lades till efter debaclet i Kabul, Afghanistan 2021.

Dela: