Svenska statsråd på plats i Washington DC

Publicerad: 2024-07-10 19:38

Natos 32 medlemsländer samlas för ett toppmöte i Washington DC den 9–11 juli. Sverige deltar för första gången som fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

Annons

Statsminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) har anlänt till Washington och representerar Sverige vid mötet.

– Sverige deltar nu fullt ut i Nato. Som medlem är Sverige säkrare. I kraft av vår geografi och militära spetsförmågor bidrar vi till att göra Nato starkare, utvecklingen i vårt närområde mer förutsägbar och våra grannländer tryggare, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Enligt Regeringskansliet kommer toppmötet att fokusera på utvecklingen av Natos avskräckning och försvar, särskilt i ljuset av Rysslands annektering av Krim 2014. Diskussioner kommer också att omfatta partnerskapssamarbeten och alliansens långsiktiga stöd till Ukraina. I samband med toppmötet uppmärksammas även Natos 75-årsjubileum.

– De frågor som kommer att avhandlas under årets toppmöte är angelägna för hela alliansen, så även för Sverige och Försvarsmakten. Nu är Sverige fullt ut med i såväl alliansens beslutsfattande som i dess planering och genomförande. Vi har en röst i alla beslut som fattas och vi är en del av avskräckningen och det kollektiva försvaret. Vi deltar och levererar med Försvarsmaktens befintliga resurser och förmågor, säger generalmajor Johan Pekkari, chef för försvarsstabens strategienhet i en artikel på Försvarsmaktens hemsida.

Dela: