Nato Innovation Fund stärker samarbetet med EU

Publicerad: 2024-07-03 18:09

European Investment Fund (EIF) och Nato Innovation Fund (NIF) har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) för att öka den långsiktiga tillväxten i försvars- och säkerhetssektorerna i Europa. Partnerskapet syftar till att förbättra investeringsmöjligheter och stöd för nystartade företag samt små och medelstora företag (SMF), skriver Natos innovationsfond i ett pressmeddelande.

Annons

– Genom att facilitera regelbunden dialog och kunskapsdelning kommer EIF och NIF att säkerställa en sammanhållen strategi för att stärka ekosystemet för investeringar i försvar, säkerhet och motståndskraft, säger Marjut Falkstedt chef för European Investment Fund i pressmeddelandet

Avtalet syftar bland annat till att uppmuntra riskkapitalfonder att investera i tekniksektorer relaterade till försvar och säkerhet, vilket breddar källorna för finansiering för EU-företag. Avtalet beskriver också samarbetsaktiviteter för att dela kunskap och öka medvetenheten om investeringspotentialen inom försvar och säkerhet.

Enligt pressmeddelandet ska parterna också utbyta information med EU-kommissionen på områden där kommissionens engagemang kan vara fördelaktigt.

– Det finns ett stort momentum inom deep tech som driver fram innovationer för att stärka europeiskt försvar, säkerhet och resiliens. Vi är glada över att samarbeta med EIF, EIB-gruppen (European Investment Bank Group reds. anm.) och kommissionen för att låsa upp investeringsmöjligheter för europeiska företag, främja kapacitetsuppbyggnad för innovation med dubbla användningsområden, säger Andrea Traversone, Managing Partner vid Natos innovationsfond.

Dela: