Diana har öppnat årets ansökningsomgång

Publicerad: 2024-07-03 14:03

Natos innovationssatsning Diana (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) har nu öppnat för årets ansökningar, och för första gången är programmet tillgängligt för svenska aktörer.

Annons

I november föreslog Försvarsmakten kandidater för testcentra till Natos Diana-program. Förutom företagsinkubatorn LEAD rekommenderades fyra testcentra: MAX IV, Marine Technology Center of Sweden, RISE, samt en gemensam ansökan från Svenska Rymdaktiebolaget, Institutet för rymdfysik och Luleå tekniska universitet.

I årets utlysning finns fem tematiska områden:

  • Critical Infrastructure and Logistics

  • Data and Information Security

  • Energy and Power

  • Human Health and Performance

  • Sensing and Surveillance

Diana har på sin hemsida beskrivit hur processen går till:

För att delta i programmet behöver man skicka in sitt förslag senast den 9 augusti. Därefter kommer en konkurrenskraftig urvalsprocess att genomföras för att välja ut de bästa förslagen. Detta är Steg 1 – Inbjudan att lämna förslag.

Annons

Om ens förslag blir utvalt, kommer man att delta i ett onlinemöte med DIANA och få en finansiering på 100 000 euro. Under detta steg, kallat Steg 2 – Bootcamp, kommer man att få möjlighet att utveckla och förbättra sin idé ytterligare.

Vid slutet av Fas 1: Bootcamp kommer ännu en konkurrenskraftig urvalsprocess att genomföras, och ett antal innovatörer kommer att väljas ut för att gå vidare till Steg 3 – Nedval.

Under Steg 4 – Tillväxt och Fas 2: Grow, börjar skalningen av projektet. Man kan få ytterligare finansiering på upp till 300 000 euro för att demonstrera sin tekniska lösning, utveckla strategier och samarbeta med investerare och slutanvändare för att identifiera vägar till tillämpning under en sexmånadersperiod.

Dela: