Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-05-08 11:39

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vi summerar vecka 18 med statsministerns möte med president Zelenskyj, hög svensk försvarsvilja och rangordning av svenska arbetsplatser. Nedan presenteras en överblick av veckans händelser.

Annons

Storbritannien köper radarsystem från Saab för 264 miljoner SEK

Saab har tecknat två avtal med Storbritanniens försvarsministerium för leverans av totalt elva enheter av luft- och ytradarsystemet Giraffe 1X. Ett av systemen kommer att användas av NavyX för tester och experiment. Ordervärdet uppår till cirka 264 miljoner SEK och leveranserna har redan påbörjats.
Läs mer!

FOIs enkätundersökning: 48 procent villiga att delta i en stridande roll

Totalförsvarets forskningsinstitut har släppt rapporten "Den svenska allmänhetens hemberedskap och försvarsvilja". Rapporten syftar till att tillgängliggöra resultatet av en enkätundersökning som undersökte Sveriges hemberedskap och försvarsvilja.
Läs mer!

Ministern för civilt försvar besöker Musköbasens lägesbildsövning

I dag besöker Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar, Marinens operativa stab i Musköbasen. Staben genomför nu en övning i ledning och skapande av gemensamma lägesbilder till sjöss, en så kallad lägesbildsövning.
Läs mer!

Nato godkänner Sectras Tiger/S-telefon upp till NATO SECRET

Nato Military Committee har certifierat Sectras senaste version av mobiltelefonen Tiger/S 7401 LTE upp till och med säkerhetsnivån NATO SECRET. Det innebär att Natos tjänstemän är godkända att genom samtal, textmeddelande eller dataöverföring utbyta säkerhetsklassificerad information med varandra.
Läs mer!

Annons

Försvarsförbundet: utred om paradhjälmen är säker

Försvarsförbundet vill att Arbetsmiljöverket ska ta ställning till huruvida högvaktens paradhjälm är säker, enligt ett inlägg på förbundets Facebooksida. Försvarsförbundet ifrågasätter hur säker hjälmen är efter incidenter där hjälmar deformerats av att ha tappats i marken.
Läs mer!

Kristersson i Helsingfors: nordiskt toppmöte med Zelenskyj

Statsminister Ulf Kristersson har varit i Finland för ett nordiskt toppmöte där även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltagit. Temat för mötet ska bland annat ha varit fortsatt stöd till Ukraina och landets relation till EU och Nato.
Läs mer!

FMV levererar Helikopter 14 till helikopterflottiljen i Luleå

Försvarets materielverk har levererat en Helikopter 14 till Försvarsmakten, den här gången till helikopterflottiljen i Luleå. Innan leveransen har den genomgått en leveranskontroll ledd av FMV med specialister från den egna myndigheten och Försvarsmakten. Enligt ett pressmeddelande från FMV har helikoptern har genomgått olika modifieringar för uppnå full förmåga.
Läs mer!

FMV fjärde mest attraktiva arbetsgivare

Försvarets materielverk, har blivit utnämnd till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare enligt den senaste undersökningen av Randstad Employer Brand Research. Myndigheten har klättrat över 15 positioner och nu hamnat på fjärde plats bland landets största arbetsgivare.
Läs mer!

Annons

Dela: