Storbritannien köper radarsystem från Saab för 264 miljoner SEK

Publicerad: 2023-05-02 13:29

Saab har tecknat två avtal med Storbritanniens försvarsministerium för leverans av totalt elva enheter av luft- och ytradarsystemet Giraffe 1X. Ett av systemen kommer att användas av NavyX för tester och experiment. Enligt ett pressmeddelande från bolaget, uppgår ordervärdet till cirka 264 miljoner SEK och leveranserna har redan påbörjats.

Annons

Saab beskriver Giraffe 1X som ett lätt radarsystem som kan bland annat identifiera RPAS (drönare), inkommande eld från artilleri och granatkastare samt vidarebefordra måldata. Det ska väga mindre än 150 kilo och kunna monteras på fordon, fartyg och fasta installationer.

Av de elva enheter som avtalen berör, så kommer en att monteras på Royal Navys fartyg XV Patrick Blackett, som är en sorts testplattform och opereras av NavyX för att testa och experimentera med nya teknologier och koncept. NavyX beskriver sig själva som flottans accelerator för att utveckla och testa nya produkter som ska användas i maritim miljö.

Vad gäller de övriga tio, så beskrivs det kortfattat att de kommer användas i "operationsmiljöer", enligt pressmeddelandet. I en demo-video från Saab för drygt tre år sedan var radarsystemet monterad på flaket av ett terrängfordon modell Jackal från företaget Supacat. Det hjulgående rekognosceringsfordonet har tidigare nyttjats av brittiska försvaret för rekognosering i Afghanistan och är fortfarande i bruk.

- Dessa beställningar är ett lysande exempel på hur våra system fortsätter att stödja UK och vidare stärker vårt partnerskap med Storbritanniens försvarsministerium, säger Dean Rosenfield, vd på Saab UK.

Dela: