Nato godkänner Sectras Tiger/S-telefon upp till NATO SECRET

Publicerad: 2023-05-03 12:31

Nato Military Committee (NAMILCOM) har certifierat Sectras senaste version av mobiltelefonen Tiger/S 7401 LTE upp till och med säkerhetsnivån NATO SECRET. Det innebär att Natos tjänstemän är godkända att genom samtal, textmeddelande eller dataöverföring utbyta säkerhetsklassificerad information med varandra. Detta enligt ett pressmeddelande bolaget publicerade den 2 maj.

Annons

Bolaget skriver på sin hemsida att den nya Tiger/S även ska kunna motstå framtida dekrypteringsförsök med kvantdatorer och att den senaste versionen innehåller stöd för alla fasta nät och mobila 4G-nät. Utöver NAMILCOM har även EU bland annat godkänt telefonen för användning till och med sin säkerhetsnivå SECRET.

– Behovet av säkra och stabila kommunikationssystem med hög tillgänglighet är större än någonsin tidigare. En kvantsäker lösning är därför nödvändigt för att våra kunder ska kunna upprätthålla sin digitala suveränitet. Godkännandet bekräftar att vår senaste version av Sectra Tiger/S kan hantera både dagens och morgondagens hot, säger Jeroen de Muijnck, chef för Sectra Communications BV.

Nato har sitt egna klassificeringssystem av information och skriver på sin hemsida att det finns fyra säkerhetsnivåer; NATO RESTRICTED, NATO CONFIDENTIAL, NATO SECRET samt COSMIC TOP SECRET.Dela: