FMV levererar Helikopter 14 till helikopterflottiljen i Luleå

Publicerad: 2023-05-04 16:23

Försvarets materielverk (FMV) har levererat en Helikopter 14 (HKP 14) till Försvarsmakten, den här gången till helikopterflottiljen i Luleå. Innan leveransen har den genomgått en leveranskontroll ledd av FMV med specialister från den egna myndigheten och Försvarsmakten. Enligt ett pressmeddelande från FMV den 3 maj har helikoptern har genomgått olika modifieringar för uppnå full förmåga.

Annons

– Med denna leverans är vi stolta över att bidra till att förmåga och tillgänglighet ytterligare förstärks i norr, säger Lena Matz, projektledare för Helikopter 14 på FMV.

FMV har nu levererat en markoperativ modell, kallad HKP 14E, vilket skiljer sig från den sjöoperativa kallad HKP 14F. Enligt Försvarsmaktens hemsida har den sjöoperativa modellen utrustning som sonar och radar vilket gör att den kan användas för ubåtsjakt.

FMV skriver i sitt pressmeddelande att det återstår fyra HKP 14 att leverera till Försvarsmakten; två HKP 14E till Luleå och två HKP 14F till Ronneby. FMV väntar på leverans från industri av dessa och väntar emotta dem under detta och nästa år.

AnnonsDela: