Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-10-09 14:41

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 40 erbjöd bland annat en ny förste adjutant och chef för Kungens stab, brittiskt hangarfartyg ska besöka Göteborg och uppdrag till Försvarsmakten de ska utreda Gripen till Ukraina.

Annons

Daniel Ström ny chef för Försvarsunderrättelsedomstolen

Regeringen har utsett Daniel Ström till ny chef för Försvarsunderrättelsedomstolen. Daniel Ström tillträder sin tjänst den 3 oktober.
Läs mer!

Ny arbetsgrupp i Nordefco för obemannade flygande system

Under tre dagar i september samlades deltagare från Danmark, Finland, Norge och Sverige på Armémuseum i Stockholm för att inom ramen för Nordefco, Cooperation Area Armament, COPA ARMA, genomföra en kick-off av en ny arbetsgrupp för obemannade flygande system - UAS WG. 
Läs mer!

Peder Ohlsson ny förste adjutant och chef för Kungens stab

Peder Ohlsson är från och med den 1 oktober 2023 blir ny chef för Kungens stab och förste adjutant. Han lämnar därmed sin tjänst som Försvarsmaktens kommunikationsdirektör. Vid tillträdet befordras Peder Ohlsson till generalmajor.
Läs mer!

Anna Siverstig Försvarsmaktens nya kommunikationsdirektör

Anna Siverstig tar den 1 oktober över som kommunikationsdirektör i Försvarsmakten. Anna Siverstig lämnar därmed sin tjänst som chef på Luftstridsskolan, LSS. Hon befordras samtidigt till brigadgeneral.
Läs mer!

Annons

FMV och GKN Aerospace i avtal om förbättring av Gripen-motor

Försvarets materielverk har ingått kontrakt med GKN Aerospace för utveckling och förbättring av RM12, motorn till det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen C/D. Den uppgraderade motorn kommer att implementeras successivt i samarbete med FMV och Saab.
Läs mer!

Brittiskt hangarfartyg besöker Göteborg

Lördagen den 14 oktober anländer det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth till Göteborg. Hangarfartyget ligger i Göteborg i drygt en vecka och är unikt i sitt slag då det är ett av de största örlogsfartyg som besökt Sverige.
Läs mer!

Regeringen låter FM utreda Gripen till Ukraina

I morse presenterade försvarsminister Pål Jonson (M), Mikael Oscarsson (Kd) och Anna Starbrink (L) det fjortonde stödpaketet till Ukraina. Stödpakets huvuddel berör ammunition och reservdelar men även utbildningsinsatser. Försvarsministern meddelade även att regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att analysera förutsättningarna för att donera eller exportera JAS 39 Gripen till Ukraina. 
Läs mer!

Dela: