Brittiskt hangarfartyg besöker Göteborg

Publicerad: 2023-10-06 19:02

Lördagen den 14 oktober anländer det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth till Göteborg. Fartyget är ett av två hangarfartyg i Queen Elizabeth-klass, mäter 280 meter och har en besättning om 1600 soldater och sjömän, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande den 5 oktober.

Annons

Hangarfartyget ligger i Göteborg i drygt en vecka och besöket sker i samband med flera samövningar mellan svenska marin- samt flygstridskrafter och brittiska motsvarigheter såväl på västkusten som i Östersjön. Besöket är unikt i sitt slag då det är ett av de största örlogsfartyg som besökt Sverige, enligt Försvarsmakten.

Besöket är en del i försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force) där tio länder är med, Sverige har varit medlem sedan 2017. Ett JEF-möte med stats- och regeringschefer äger också rum i Visby på Gotland den 13 oktober.

Ledarna kommer under mötet att diskutera Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, samt hur länderna tillsammans kan fortsätta stärka sitt samarbete med Nato och utveckla sin förmåga att hantera hybridhot, skriver Statsrådsberedningen i ett pressmeddelande den 3 oktober.

Dela: