FMV och GKN Aerospace i avtal om förbättring av Gripen-motor

Publicerad: 2023-10-04 11:48

Försvarets materielverk har ingått kontrakt med GKN Aerospace för utveckling och förbättring av RM12, motorn till det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen C/D. Den uppgraderade motorn kommer att implementeras successivt i samarbete med FMV och Saab, skriver GKN i ett pressmeddelande den 3 oktober.

Annons

FMV:s beställning av utveckling och förbättring av motor är den sista delen av ett utvecklingsprojekt som GKN Aerospace bedrivit sedan 2019. Ordervärdet på denna beställning är 23,6 miljoner kronor, enligt bolaget.

Förbättringarna kommer utöver ny funktionalitet även att bidra till lägre livscykelkostnad över tid för Försvarsmakten. Projektet ger också bra förutsättningar för en stärkt motorförmåga i Sverige inför pågående etablering av produktstödet för RM16, motorn i JAS 39 Gripen E/F. Utprovning av den uppgraderade motorn sker främst hos GKN Aerospace i Trollhättan men flygutprovning kommer även att ske hos SAAB och FMV, skriver GKN.

– Beställningen innebär att vi på GKN Aerospace fortsätter stärka vår kompetens och förmåga att hantera komplexa helmotorsystem för stridsflyg över tid. Vi är oerhört stolta att vara med och bidra till att stärka det svenska försvaret, säger Stefan Oscarsson, Vice President, GKN Aerospace Sweden AB i pressmeddelandet.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Dela: