Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-05-15 13:04

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 19 erbjöd bland annat en invigning av Saabs produktionslina i Brasilien för Gripen E, kungligt företräde för befintlig och tillträdande arméchef och nya släckningsfordon till flygvapnet.

Annons

Femte amfibiebataljonen får finbesök under förevisning

Statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson åkte ut till Stockholms skärgård där svenska amfibiesoldater och brittiska Royal Marines övade anfall och understöd. 
Läs mer!

Henrik Landerholm möter amerikansk och brittisk motsvarighet

Regeringens nationella säkerhetsrådgivare, Henrik Landerholm, i London för att möta USA:s och Storbritanniens nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan och Sir Tim Barrow.
Läs mer!

Lula da Silva och Carl-Oskar Bohlin inviger produktionslinje för Gripen E i Brasilien

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, var i Brasilien för att inviga Saabs nya produktionslina av Gripen E detta gjordes tillsammans med bland annat Saabs vd Micael Johansson och Brasiliens president Lula da Silva.
Läs mer!

Finsk myndighet väljer Sectra Tiger/S

En finsk myndighet har beställt enheter av mobilkrypteringssystemet Sectra Tiger/S. Tiger/S är en kvantsäker mobiltelefon som har godkänts av flera nationella säkerhetsmyndigheter, EU och även Nato för användning till och med säkerhetsnivån SECRET, vilket Försvarssektorn Nyheter även skrivit om tidigare.
Läs mer!

Annons

Tio nya släckingsbilar typ II till flygvapnet

Försvarets materielverk (FMV) har påbörjat leveransen av 22 nya räddningsbilar av typ II till Flygvapnet. Detta är ännu ett steg i Flygvapnets arbete mot att använda PFAS-fri släckvätska i alla sina räddningsfordon. 
Läs mer!

Person åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

En 50-årig man har åtalats för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndighete. Enligt åtalet har mannen innehaft och spridit hemliga och känsliga uppgifter om ett stort antal försvarsanläggningar.
Läs mer!

Sverige får ny arméchef: Karl Engelbrektson lämnar över till Jonny Lindfors

Brigadgeneral Jonny Lindfors kommer den 1 juli att ta över som arméchef efter generalmajor Karl Engelbrektson. Den 10 maj gav Kungen företräde för generalerna där Kungen informerades om pågående verksamhet och utveckling inom armén och stödet till Ukraina, enligt ett pressmeddelande från hovet.
Läs mer!

Dela: