Lula da Silva och Carl-Oskar Bohlin inviger produktionslinje för Gripen E i Brasilien

Publicerad: 2023-05-09 21:37

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, är i Brasilien för att inviga Saabs nya produktionslina av Gripen E, vilket Försvarssektorn Nyheter rapporterade om i morse. Enligt ett nyss släppt pressmeddelande från Saab medverkade även dess vd Micael Johansson och Brasiliens president Lula da Silva.

Annons

Produktionslinan ligger vid Embraers anläggning i staden Gavião Peixoto, där även Gripen Design and Development Network (GDDN) och Gripen Flight Test Center (GFTC) är belägna. Denna produktionslinje är en del av tekniköverföringsprojektet som initierades i samband med att Brasilien köpte stridsflygplanen från Saab. Enligt Saabs pressmeddelande har Embraers tekniker fått både teoretisk och praktisk utbildning på Saabs anläggning i Linköping.

– Starten av produktionslinjen för Gripen är en milstolpe i vårt åtagande att överföra teknik och kunskap till brasiliansk industri. Här kommer vi att producera 15 av de 36 flygplan som är avsedda för det brasilianska flygvapnet. Målet är också att vi här ska producera eventuella framtida Gripenbeställningar från Brasilien och även andra länder. Vi vill att Brasilien ska bli ett exportnav till Latinamerika och potentiellt andra regioner, säger Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab.

– Idag firar vi inte bara invigningen av produktionslinjen för Gripen, utan också framgången för samarbetet mellan Saab och Embraer. Det växer sig starkare för varje dag med det gemensamma målet att betjäna vår kund, det brasilianska flygvapnet. Embraer har sedan starten spelat en viktig roll i Gripenprogrammet och bland annat deltagit i utvecklingen av den brasilianska versionen av det tvåsitsiga flygplanet. Som en naturlig utveckling av samarbetet hoppas vi att vi tillsammans snart kan expandera vår verksamhet till nya marknader, säger Bosco da Costa Junior, VD och koncernchef för Embraer Defense & Security.

Den 5 maj meddelade FAB att ytterligare två flygplan hade levererats från Sverige via sjövägen. Enligt hamnbolaget Portonave anlände flygplanen ifråga från Norrköping med det nederländska fartyget MV Mitiq.

Annons

Utöver invigningen kommer minister Carl-Oskar Bohlin även träffa vicepresident och ministern för utveckling, industri och utrikeshandel Geraldo Alckmin; försvarsminister José Múcio; samt ministern för integration och regional utveckling Waldez Góes.

En av ministrarna som Bohlin ska träffa är alltså försvarsminister Múcio, som nyligen uttalat sig positivt om att köpa än fler Gripen-plan än de 36 som beställdes 2014. Det uttalandet gjordes på försvarsmässan LAAD 2023 i Rio de Janeiro. På samma mässa undertecknade Saab och Embraer en avsiktsförklaring som Försvarssektorn Nyheter tidigare rapporterat om. Enligt avsiktsförklaringen ska Saab hjälpa Embraer marknadsföra sitt taktiska transportplan KC-390 till Sverige och Embraer ska i sin tur understödja Saab att utforska nya möjligheter att sälja fler Gripen till Brasilien och andra länder i Latinamerika.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters, sade Saabs VD Micael Johansson att bolaget hoppas att Colombia snart ska återuppta sin upphandling av stridsflygplan och att landet då väljer Saab som partner. Ett annat land han nämner i intervjun som är intressant på sikt är Peru. Samtidigt som Bohlin nu är i Brasilien, är klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari just nu i Colombia enligt Sveriges ambassads twitter.

Dela: