Ministern för civilt försvar i Brasilien: ministermöten och besök hos Saab

Publicerad: 2023-05-09 12:16

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, är i Brasilien 9-10 maj enligt ett pressmeddelande från den svenska ambassaden i Brasília. Anledningen för besöket anges bland annat vara invigningen av Saabs och Embraers gemensamma produktions- och testanläggning och möten med brasilianska ministrar.

Annons

Enligt det direktöversatta pressmeddelandet är syftet att fördjupa samarbetet mellan Sverige och Brasilien inom försvarsmateriel. Ministern ska representera den svenska regeringen vid invigningen av Saab och Embraers nya test- och produktionsanläggning för brasilianska flygvapnets (FAB) JAS 39 Gripen i Gavião Peixoto.

Därutöver kommer ministern träffa vicepresident och ministern för utveckling, industri och utrikeshandel Geraldo Alckmin; försvarsminister José Múcio; samt ministern för integration och regional utveckling Waldez Góes, som ambassaden beskriver som Bohlins motsvarighet.

Den senaste tiden har nyheterna duggat tätt vad gäller Brasilien och Saab, den 5 maj meddelade FAB att ytterligare två flygplan hade levererats från Sverige via sjövägen. Försvarsminister Múcio figurerade nyligen i svenska medier då han uttalat sig om att Brasilien eventuellt skulle vilja köpa fler stridsflyg än de 36 som beställdes år 2014. Uttalandet gjordes på mässan LAAD 2023, där även Saab och Embraer undertecknade en avsiktsförklaring om att Saab ska understödja Embraers försök att sälja transportplanet KC-390 till Sverige och Embraer i sin tur ska understödja Saab att sälja Gripen till andra länder i Latinamerika. Vill du läsa Försvarssektorn Nyheters artikel om avsiktsförklaringen kan du göra det här.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters, säger Saabs VD Micael Johansson att bolaget hoppas att Colombia snart ska återuppta sin upphandling av stridsflygplan och att landet då väljer Saab som partner. Ett annat land han nämner i intervjun som är intressant på sikt är Peru. Samtidigt som Bohlin är i Brasilien, är klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari just nu i Colombia enligt Sveriges ambassads twitter.

Dela: