FMV beställer nya CV 90

Publicerad: 2024-05-21 13:36

FMV har beställt nya Stridsfordon 90 av BAE Systems Hägglunds. Fordonen ska dels ersätta de 50 stycken som Sverige donerat till Ukraina men avser även en beställning direkt till Ukrainas försvarsmakt. Det är CV9035 MkIIIC som beställs, vilken har en annan kanon jämfört med de som Sverige brukar sedan tidigare, enligt ett pressmeddelande från FMV.

Annons

– Från FMV:s sida har vi jobbat mycket intensivt för att på relativt kort tid få det här kontraktet på plats. Det är viktigt för att återta Försvarsmaktens förmåga och för det långsiktiga stödet till Ukraina, säger Jonas Lotsne, chef för FMV:s verksamhetsområde Armémateriel i pressmeddelandet.

Exakt hur många stridsfordon som FMV beställt vill myndigheten inte specificera, ej heller ordervärdet.

I oktober 2023 tecknade FMV kontrakt med Hägglunds för att genomföra en förprojektering gällande en ersättningsanskaffning av de Stridsfordon 90 som Sverige donerat till Ukraina. Redan då avsåg ersättningen att utgöras av en ny internationell version, snarare än de 9040C med en 40mm-kanon från Bofors, för att korta leveranstiderna så mycket som möjligt.

– Att kunna ersätta de 50 skänkta vagnarna till den svenska kunden med en variant, CV90MkIIIC, är bra och viktigt för både Hägglunds och Sverige. Nu ska vi arbeta igenom detaljerna med den svenska kunden och tidplanen ser ut att kunna gå till ett färdigt kontrakt under första kvartalet 2024, sa BAE Systems Hägglunds VD Tommy Gustafsson-Rask, i ett inlägg på bolagets LinkedIn-sida, när kontrakt ingicks för förprojekteringen.

Annons

Utöver ersättningsanskaffningen, beställer FMV även Stridsfordon 90 direkt till Ukrainas försvarsmakt. Fordonen har uppskattats så pass mycket av Ukraina, att president Volodymyr Zelenskyj jobbat för att öppna upp inhemsk produktion av CV90.

I december ingick Sverige och Danmark en avsiktsförklaring för att anskaffa ytterligare CV 90 direkt till Ukraina. Initialt skulle Danmark stötta med 1,8 miljarder svenska kronor och Sverige skulle att stödja med upphandlingen inom ramen för det avtal som ingicks mellan FMV och Ukraina i somras. Avtalet undertecknades av försvarsminister Pål Jonson (M) och hans danska kollega Troels Lund Poulsen.

För några veckor sedan besökte statsminister Ulf Kristersson (M) och statsminister Mette Frederiksen Hägglunds i Örnsköldsvik, där de bland annat fick en rundtur av hur Stridsfordon 90 tillverkas.

Efter visningen höll statsministrarna en pressträff i Hägglunds lokaler, där Ulf Kristersson berättade att besöket bland annat genomfördes för att diskutera europeiskt försvarssamarbete och försvarsindustri samt underströk att Europa behöver ta ett större ansvar för Europas säkerhet.

Annons

Sedan avsiktsförklaringen ingicks i december har stödet alltså ökat till att Sverige avsatt cirka 1,3 miljarder svenska kronor för köp av stridsfordon som ska skänkas direkt till Ukraina. Danmark har å sin sida avsatt motsvarande cirka 2,8 miljarder svenska kronor för anskaffning av nya stridsfordon direkt till Ukraina. Dessa pengar kommer nu ingå i den samlade beställningen av Stridsfordon 90, skriver FMV i pressmeddelandet.

Utöver beställningen av stridsfordon direkt till Ukraina, ingår i kontraktet även en större option med möjlighet för fler länder att beställa samma variant.

– Det finns ett stort internationellt intresse för Stridsfordon 90 och det här projektet har växt både vad gäller antalet länder och fordon. Med en större samlad beställning kan Hägglunds nu skala upp produktionen ytterligare och öka leveranstakten vilket är positivt för alla inblandade, säger Jonas Lotsne till FMV.

I förra veckan tog Hägglunds första spadtaget i en miljardsatsning på sina anläggningar i Örnsköldsvik. Bland annat ska en 11 000 kvadratmeter ny hall byggas i byggas i Gullänget och stå klar om två år.

Annons

Dela: