Dansk-svenskt statsministerbesök hos Hägglunds

Publicerad: 2024-04-27 14:27

I går besökte statsminister Ulf Kristersson (M) tillsammans med Danmarks statsminister Mette Frederiksen BAE Systems Hägglunds. Under besöket fick de en rundtur på företagets anläggning i Örnsköldsvik, där bland annat CV90 tillverkas.

Annons

Hägglunds skriver att de "är stolta över besöket av Sveriges och Danmarks statsministrar Ulf Kristersson och Mette Frederiksen, samt att få agera värd för NATO-ländernas presskonferens om vikten av samarbete på försvarsområdet!" på X (tidigare Twitter).

I mars tecknade Danmark ett underhållsavtal samt beställde halvtidsmodifieringar av sin befintliga CV90-flotta.

Vid årsskiftet skrev Sverige och Danmark under en gemensam avsiktsförklaring för att ytterligare Stridsfordon 90 ska anskaffas till Ukraina.

I oktober meddelade FMV att de första stegen var tagna för att ersätta de CV90 som Sverige donerats till Ukraina.

Efter visningen höll statsministrarna en pressträff i Hägglunds lokaler, där Ulf Kristersson berättade att besöket bland annat genomfördes för att diskutera europeiskt försvarssamarbete och försvarsindustri samt att Europa behöver ta ett större ansvar för Europas säkerhet.

– Ett starkt Europa agerar och tar ansvar för sin egen säkerhet. Detta kräver ambitiösa och långsiktiga investeringar i vårt försvar. Det kräver en mer robust försvarsindustri, som kommer att vara vår garant för säkerhet och säkerhet i en orolig värld, sa statsminister Mette Frederiksen.

Dela: