Saab stärker samarbetet med MBDA

Publicerad: 2024-01-31 18:46

Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab och Eric Béranger, vd för MBDA har undertecknat ett Letter of Intent att stärka samarbetet inom områdena pansarvärn och markbaserat luftvärn, skriver företagen i ett pressmeddelande.

Annons

– De nära banden mellan Saab och MBDA återspeglas i vårt mångåriga samarbete, och fördjupningen och breddningen av samarbetet via dessa avsiktsförklaringar är mycket välkommen. Att göra detta i Stockholm under president Macrons statsbesök i Sverige är symboliskt för hur två europeiska regeringar som samarbetar kan göra det enklare för industrin att stärka vår kollektiva säkerhet, sade Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab i bolagets pressmeddelande.

Saab och MBDA är långvariga partner, främst genom samarbetet kring jaktroboten Meteor och kryssningsroboten TAURUS.

MBDA ägs gemensamt av Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) och Leonardo (25%). I november tecknade FMV avtal med den brittiska grenen av MBDA om att utrusta Marinens Visbykorvetter med luftvärnsrobotar.

Undertecknandet annonserades i dag drygt en timma efter att Försvarsdepartementet meddelade att Sveriges och Frankrikes försvarsministrar undertecknat ett Declaration of Intent, om att länderna gemensamt ska se över potentiella framtida samarbetsmöjligheter inom försvarsområdet.

Annons

I går den 30 januari undertecknade Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Ulf Kristersson (M) ett förnyat strategiskt innovationspartnerskap mellan länderna. 

Utrikesdepartementet skrev på X/Twitter samma dag att: "Sveriges och Frankrikes redan starka försvarssamarbete fördjupas. Genom att utveckla vår försvarsindustri, inklusive tillverkning av ammunition, stärker vi våra länders förmåga och motståndskraft."

Saab och MBDA skriver i sitt pressmeddelande att pansarvärn och markbaserat luftvärn har identifierats som särskilt kritiska för de båda ländernas försvarsmakter, framför allt i samband med högintensiva konflikter.

Samarbetet inom pansarvärnsområdet har resulterat i ett inledande fokus på AKERON MP (även kallad Robotsystem 58). Saab och MBDA har fått ett första kontrakt från den franska upphandlingsmyndigheten DGA, och Försvarets Materielverk. Detta kommer att möjliggöra en sammanslagning av Saabs och MBDA:s expertis på pansarvärnsområdet för att på kort sikt stötta den svenska och franska försvarsmaktens val av vapensystemet AKERON MP, enligt pressmeddelandet.

Annons

Dessutom blir det möjligt att implementera en gemensam utvecklingsplan i syfte att utveckla nya funktioner som särskilt är förknippade med avfyrning bortom synfält (på engelska Beyond Visual Range, BVR), skriver bolagen

– Det här är ett spännande nytt steg i vårt mångåriga samarbete med Saab. Vi är båda världsledande inom områdena pansarvärn och luftvärn och vi kombinerar vår expertis för att leverera den mest effektiva förmågan för de väpnade styrkorna på slagfältet. Undertecknandet av dessa avsiktsförklaringar är ytterligare ett bevis på att samarbete är kärnan i MBDA:s värderingar, sade Eric Béranger, vd för MBDA i pressmeddelandet.

Dela: