Svensk-fransk avsiktsförklaring undertecknat på försvarsområdet

Publicerad: 2024-01-31 14:05

I dag undertecknade försvarsminister Pål Jonson (M) och den franske försvarsministern Sébastien Lecornu en avsiktsförklaring på försvarsområdet vid ett möte mellan de båda ministrarna, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt Försvarsdepartementet handlar avsiktsförklaringen (Declaration of Intent) om att länderna gemensamt ska se över potentiella framtida samarbetsmöjligheter inom områdena luftövervakning och luftförsvar.

Försvarsminister Sébastien Lecornu skriver i ett inlägg på X/Twitter bland annat att avtalet möjliggör anskaffning av luftvärnssystem, utan att gå in på närmre detaljer.

I går anlände Frankrikes president Emmanuel Macron med en stor delegation på inbjudan av HM Kungen. Statscheferna besökte bland annat MHS Karlberg tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M). Tidigare under dagen undertecknade Macron och Kristersson ett förnyat strategiskt innovationspartnerskap. Sverige och Frankrike signerade det första partnerskapet för innovation och gröna lösningar 2017, som förnyades senast 2019. 

I ett publicerat gemensamt uttalande beskriver statsministern och presidenten bland annat ett tidigare ramavtal och samarbete inom pansarvärnsvapen, samt att "Sverige och Frankrike betonar sin gemensamma beredvillighet att stärka sin förmåga och utveckla sitt samarbete inom luftövervakning och luftförsvar för att möta framtida lufthot." 

I dagens pressmeddelande från Försvarsdepartementet skriver de att försvarsminister Pål Jonson och försvarsminister Sébastien Lecornu undertecknat en avsiktsförklaring i anslutning till det franska statsbesöket i Stockholm. Detta sker för att ytterligare stärka samarbetet mellan länderna har Sverige och Frankrike.

Dela: