Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2024-04-15 18:18

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 15 erbjöd bland annat en intervju med Franrikes säkerhetsattaché, Nordisk-Baltiskt möte i Visby och FMV-delegation till Ukraina.

Annons

Tidöpartierna tillför 300 miljoner till försvaret

Den 15 april lägger regeringen fram vårändringsbudgeten, som hanterar ekonomiska tillskott för året. Försvarsmaktens förbandsanslag tillförs 900 miljoner kronor, varav 300 miljoner utgörs av tillskott av medel och resterande kommer från omfördelade medel från materielanslaget, meddelar företrädare från Tidöpartierna.
Läs mer!

Storbritannien beställer träningssystem från Saab

Saab har säkrat ett treårigt kontrakt med det brittiska försvarsministeriet för att tillhandahålla ytterligare förmåga till tränings- och simuleringssystem, som företaget tidigare har levererat till Storbritannien. Kontraktet är värt cirka 730 miljoner kronor och inkluderar även optioner att förlänga kontraktet till 2030.
Läs mer!

NB8 möts i Visby

Utrikesminister Tobias Billström (M) står värd för det Nordisk-baltiska utrikesministermötet, NB8, som genomförs i Visby den 9–10 april. I år är Sverige samordnare av de informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetsformaten mellan de nordiska länderna (N5) och de nordisk baltiska länderna (NB8).
Läs mer!

Incidentberedskapen identifierade ryskt flygplan

Flygvapnets incidentberedskap lyfte tidigare i dag för att tillsammans med tyska Eurofighters genomföra en visuell identifiering av ett ryskt flygplan för signalspaning sydost om Blekinge.
Läs mer!

Annons

Saab tillsätter ny digitaliseringschef

Saab har utnämnt Mikael Adelsberg till Chief Digital Officer och chef för Saabs nya centrala funktion, Group Digitalisation. Förändringen, som träder i kraft senast den 1 oktober, ska påskynda bolagets digitalisering.
Läs mer!

Tidöpartierna tillför 385 miljoner till det civila försvaret

Den 15 april lägger regeringen fram vårändringsbudgeten, som hanterar ekonomiska tillskott för året. Det civila försvaret kommer tilldelas 385 miljoner, vilket inkluderar satsningar på RISE och lagerhållning av sjukvårdsprodukter meddelar företrädare från Tidöpartierna under en pressträff på Rosenbad.
Läs mer!

Kungen gav företräde för kommendör Magnus Lüning

Kommendör Magnus Lüning, chef för Mellersta militärregionen, fick den 10 april företräde av Kungen för att emotta kommendantskapets vaktkäpp.
Läs mer!

Försvarsmakten tillsätter ny ekonomidirektör

Ellen Rova har utnämnts till ekonomidirektör för Försvarsmakten efter att ha varit tillförordnad chef på försvarsstabens ekonomi- och verksamhetsstyrningsavdelning det senaste året. Hon tar över rollen från Helena Thunander-Holmstedt som är rådgivare till chefen för Försvarsstaben.
Läs mer!

Annons

FSN Perspektiv: Erwan Hénault är Frankrikes nye säkerhetsattaché

Försvarssektorn Nyheter intervjuar överste Erwan Hénault som nyligen tillträtt som Frankrikes säkerhetsattaché i Stockholm. Hénault inledde sin karriär som gruppchef i gendarmeriets kravallstyrkor och har tidigare även lett ett detachement militärpoliser i Gao, Mali.
Läs mer!

FMV-delegation besökte Ukraina

En FMV-delegation ledd av generaldirektör Göran Mårtensson besökte Ukrainas huvudstad Kiev den 8 april. Gruppen bestod bland annat av delar av myndighetens ledning och företrädare för Sveriges försvarsindustri. Syftet med resan var att följa upp det samarbetsavtal som FMV undertecknade förra året.
Läs mer!

Dela: