NB8 möts i Visby

Publicerad: 2024-04-09 14:06

Utrikesminister Tobias Billström (M) står värd för det Nordisk-baltiska utrikesministermötet, NB8, som genomförs i Visby den 9–10 april. I år är Sverige samordnare av de informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetsformaten mellan de nordiska länderna (N5) och de nordisk baltiska länderna (NB8), skriver Utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

– Sverige har ett mångårigt samarbete inom ramen för det nordisk-baltiska formatet NB8 och som samordnare under 2024 ser jag fram emot att diskutera hur vi kan fördjupa samarbetet ytterligare. Vi kommer även att diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor i närområdet, inte minst fortsatt stöd till Ukraina efter Rysslands fullskaliga invasion, säger utrikesminister Tobias Billström i pressmeddelandet.

I oktober förra året stod statsminister Ulf Kristersson (M) värd för ett toppmöte med stats- och regeringschefer på Gotland. Mötet skedde inom ramen för det regionala försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force.

Nu är det alltså dags igen för ett toppmöte i gotländska Visby. Utrikesdepartementet skriver att de främsta prioriteringarna för ordförandeskapen i NB8 och N5 "är att stärka det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet i regionen, stå fast vid vårt regionala orubbliga stöd för Ukraina och säkra fortsatt globalt stöd till Ukraina."

Finlands utrikesminister, Elina Valtonen, understryker de nära banden mellan länderna i ett pressmeddelande från det finska utrikesdepartementet.

”De nordiska och baltiska länderna är våra närmaste partnerländer. Det är mycket viktigt att regelbundet diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor i denna sammansättning.”

Dela: