Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-06-12 10:41

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 23 erbjöd bland annat sjöminor i skymningsläge, Stridsfordon 90 mot fronten och hårdare tag mot företagsspioner.

Annons

Försvarsmakten vill lägga ut sjöminor redan i skymningsläge

Försvarsmakten vill kunna minera svenskt vatten i skymningsläge, med minor som kan utlösas av olika förändringar i vattnet när ett fartyg passerar minan. Detta har inte gjorts skarpt sedan andra världskriget.
Läs mer!

Jordbruksverket krigsplacerar alla tillsvidareanställda

Jordbruksverkets generaldirektör har beslutat att krigsplacera samtliga tillsvidareanställda vid myndigheten. Beslutet möjliggör att verksamheten kan fortsätta bedrivas även om regeringen sätter landet höjd beredskap.
Läs mer!

71-åring dömd för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Lunds tingsrätt har dömt en man för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. 71-åringen ska ha samlat in och spridit ut information om hemliga försvarsanläggningar. Enligt SVT ska mannen haft information om 41 försvarsanläggningar.
Läs mer!

FOI och MSB i ny överenskommelse: fördjupad samverkan

FOI och MSB har ingått en överenskommelse för att förenkla framtida samverkan. Överenskommelsen syftar till att samordna och förenkla för MSB att lämna uppdrag till FOI samt hur de ska kunna utföras. De framtida uppdragen kan beröra bland annat utredningsarbete och forskning.
Läs mer!

Annons

Stridsfordon 90 på väg mot fronten

Under stort hemlighetsmakeri har Försvarsmakten utbildat ukrainsk personal till Stridsfordon 9040C på svensk mark. De 50 stridsfordonen har lämnat Sverige och ska fördelas ut till fyra kompanier när de kommer fram.
Läs mer!

Tre utländska män gripna vid militärt skyddsobjekt

Tre utländska medborgare har gripits vid ett militärt skyddsobjekt i Strängnäs. Enligt Sveriges Radio körde männen in en vit mindre lastbil på området, där militär personal upptäcke dem. Polisen grep personerna som misstänks för tillträde innanför skyddsobjekt.
Läs mer!

Chefen för Säpo och Finlands president bland årets sommarpratare

Vad är väl en sommar utan P1:s sommarprat? Försvarssektorn Nyheter har valt ut några av årets sommarvärdar som vi tror intresserar er allra mest.
Läs mer!

Regeringen vill skärpa utlänningslagen: tar sikte på företagsspioner

Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss med ändringar i utlänningslagen. Bland annat ska det vara möjligt att återkalla ett uppehållstillstånd om det kan antas att personen kommer att bedriva statsstyrt företagsspioneri. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.
Läs mer!

Annons

Regeringen: Natotrupper kan tillfälligt baseras på svensk mark

Regeringen har beslutat att möjliggöra att Natotrupper kan baseras tillfälligt på svensk mark. Försvarsmakten får nu vidta förberedelser med Nato och med Nato-medlemmar för att möjliggöra framtida gemensamma operationer.
Läs mer!


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: