Regeringen: Natotrupper kan tillfälligt baseras på svensk mark

Publicerad: 2023-06-09 20:02

Regeringen har beslutat att möjliggöra att Natotrupper kan baseras tillfälligt på svensk mark. Försvarsmakten får nu vidta förberedelser med Nato och med Nato-medlemmar för att möjliggöra framtida gemensamma operationer, heter det i ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet.

Annons

Enligt en debattartikel av statsminister Kristersson och försvarsminister Jonson, publicerad i dag på Dagens Nyheter, arbetar Nato just nu med att ta fram nya regionala planer för den gemensamma försvarsplaneringen. Denna planering kommer även att omfatta Sverige när när Sverige blir medlemmar, enligt ministrarna.

- Det kraftigt försämrade säkerhetsläget i vårt närområde efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina har visat på vikten av att Sverige har ett nära operativt samarbete med Nato och med stater som är medlemmar i Nato. De aktuella åtgärderna är ett viktigt steg i Sveriges integrering i Nato, säger försvarsminister Pål Jonson i regeringens pressmeddelande.

Vid operationsplanering med andra länder och organisationer kan behov uppstå av att förbereda för att ta emot militärt stöd och för att möjliggöra gemensamma operationer. Regeringens beslut ska alltså möjliggöra dessa förberedelser för Försvarsmakten. Det omfattar exempelvis tillfällig utländsk basering av vapensystem, fartyg, statsluftfartyg och personal, enligt pressmeddelandet.

Dela: